Philips liet de bal vallen bij terugroepactie slaapapneu-apparaat: Inspectie

Image source - Pexels.com


Philips liet de bal serieus vallen als het ging om het terugroepen en vervangen van zijn slaapapneu-apparaten, waarbij gebruikers schuimdeeltjes konden inademen of inslikken en mogelijk gezondheidsschade konden oplopen. De fabrikant schoot “substantieel en structureel” tekort in het afhandelen van de recall en het informeren van klanten over wat er aan de hand was, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen Nieuwsuur.

De IGJ zegt Philips “steeds en steeds scherper” aan te spreken op het adequaat communiceren met betrokkenen. Philips riep de slaapapneu-apparaten in juni vorig jaar terug. De meeste gebruikers hebben nog geen idee wanneer Philips hun toestel gaat vervangen. Ruim 70 procent van de Nederlandse gebruikers is nog niet geholpen, zegt Philips tegen Nieuwsuur. Het bedrijf streeft er momenteel naar om tegen het einde van dit jaar 90 procent van de getroffen mensen wereldwijd een nieuwe of gerepareerde machine te geven.

Philips riep de apparaten terug nadat duidelijk was geworden dat het geluiddempende schuim zou kunnen afbrokkelen en chemische gassen kunnen vrijgeven als het in contact zou komen met bepaalde schoonmaakmiddelen. Uit de eerste gegevens bleek dat mensen die de schuimdeeltjes inademen of inslikken, kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, astma, orgaanschade en kankerverwekkende stoffen. Philips bracht later geruststellendere tussentijdse onderzoeksresultaten naar buiten dat de vrijgekomen gassen in zo’n lage concentratie waren dat ze binnen de veiligheidsnormen vallen. Philips publiceerde de tussentijdse resultaten, maar niet de onderliggende rapporten.

Vorige week zei de Amerikaanse inspectie, de FDA, 21.000 gezondheidsrapporten te hebben ontvangen van gebruikers van de teruggeroepen Philips-apparaten. Deze omvatten meldingen van kanker, longontsteking, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst. De FDA ontving ook meldingen van 124 sterfgevallen die mogelijk verband hielden met de terugroepactie. De Amerikaanse autoriteit benadrukte echter dat dit slechts rapporten waren die nog onderzocht moesten worden.

Schijnbaar tegenstrijdige rapporten lieten veel gebruikers zich afvragen of het gebruik van hun slaapapneu-apparaten veilig was. Die onzekerheid vreet aan de gebruikers, zegt advocaat Mark de Hek, die zo’n 500 gebruikers vertegenwoordigt, tegen Nieuwsuur. Hij stelt Philips aansprakelijk voor dat leed.

Ook longartsen merken de onrust onder apneupatiënten, zegt Monique Klaaver van longartsenvereniging NVALT tegen het programma. “Niet alleen bij de patiënten die het Philips-apparaat gebruiken, maar ook bij nieuwe patiënten die net de apneu-diagnose hebben gekregen. Ze twijfelen soms of ze überhaupt een apneumasker willen dragen, terwijl dat soms de enige mogelijke behandeling voor hen is.” Ze noemde de communicatie van Philips zielig. Je verwacht dat een multinational een patiënt kan vertellen wanneer ze hun nieuwe apparaat kunnen verwachten, zei ze. “Dit is een essentieel medisch hulpmiddel, geen kapotte stofzuiger.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?