Personeelstekorten drijven de lonen op, de gemiddelde stijging in juli bedroeg 2,3%

Het personeelstekort in een aantal sleutelsectoren drijft de lonen op, meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De gemiddelde loonsverhoging die is overeengekomen in de 20 nieuwe loon- en voorwaardenovereenkomsten die in juli zijn gesloten, bedroeg 2,3%, en dat is de grootste stijging tot nu toe dit jaar, aldus het FD.

De cijfers zijn afkomstig van werkgeversorganisatie AWVN die de loonontwikkeling volgt en werkgevers adviseert bij hun onderhandelingen. Een woordvoerder zei dat de stijging aantoont dat de verschuiving naar hogere lonen die eerder dit jaar voor het eerst werd opgemerkt, zich voortzet.

Vooral sommige sectoren zijn getroffen door een personeelstekort, waaronder spoorvervoerder ProRail, die eerder waarschuwde dat de dienstverlening door personeelstekort kan worden stopgezet. Ook luchtvaartmaatschappij Transavia zet grondpersoneel in als bagageafhandelaar om het tekort op te vangen.

De horeca is ook zwaar getroffen, omdat mensen die tijdens de lockdown loslieten, naar nieuwe banen verhuisden.

Gemiddeld zijn de lonen dit jaar met 1,9% gestegen, wat nog steeds onder de 2,3% van 2020 ligt. Maar de AWVN ziet de stijgende lijn doorzetten. Het wijst erop dat in een tweejarige overeenkomst voor de lichttechnieksector een stijging van 2,6% is opgenomen, en 160.000 werknemers worden gedekt.

Lees ook:  Energieprijsplafond wordt mogelijk niet in januari doorgevoerd

‘De industrie heeft een ernstig tekort aan arbeidskrachten, we moeten meer produceren binnen Europa en het gaat beter met de economie dan voor de pandemie’, zegt Theo Henrar van de lichttechniekvakbond FME tegen de krant.

‘Werkgevers moeten realistisch zijn. Als de inflatie oploopt tot 2%, moet je dat in ieder geval compenseren.’

De inflatie in Nederland bedraagt ​​momenteel 1,4%, maar economen verwachten dat deze voor het einde van het jaar zal oplopen tot 2%.

Plaats een reactie