Personeelstekort zet kwaliteit kinderopvang onder druk


Personeelstekorten in de kinderopvang zorgen voor steeds meer fouten en zetten de kwaliteit onder druk, zegt toezichthouder GGD GHOR Nederland tegen de NOS. Inspecteurs van de GGD merken steeds vaker zaken als bedjes die niet goed dicht zijn, kinderen die te lang in buitenbedjes in de zon liggen, kinderen die hun eigen eten niet krijgen, of soms hun melkflesjes niet krijgen.

“We zien dat het in de meeste gevallen goed gaat, maar door personeelstekort vallen er meer locaties door de ondergrens”, zegt GGD GHOR Nederland-directeur Ton Coenen tegen de omroep. Hij kan niet zeggen of deze fouten kinderen schade berokkenen. “Maar we hebben niet voor niets de eisen opgesteld die de GGD’s controleren. Zij moeten de veiligheid en gezondheid van kinderen waarborgen. Het risico dat het fout gaat, wordt steeds groter.”

Ook ouders ontvangen deze signalen, zegt Gjalt Jellesma van ouders in kinderopvanggroep Boink tegen de omroep. “Van kinderen die niet gemist worden op de BSO terwijl ze naar huis zijn gegaan tot ledikantjes die niet goed afgesloten zijn.”

Lees ook:  Supermarkt Amsterdam biedt gratis boodschappen, levenscoach aan gezinnen die het moeilijk hebben

Door de personeelstekorten is de kinderopvang sterk afhankelijk van invallers en uitzendkrachten. En dat legt nog meer druk op vaste medewerkers. De kinderen kennen ze en zullen eerder bij hen aankloppen met hun behoeften, zegt Ppink, de organisatie voor pedagogische professionals. “Ze slagen er eigenlijk niet in om elke dag een hele hoge kwaliteit te bieden”, zegt directeur Myrte van Gurp. “Op een gegeven moment gaat het mis. Onze leden zijn bang dat er iets gebeurt dat voorkomen had kunnen worden. Er is een hoog ziekteverzuim. Mensen kunnen er niet tegen of zeggen: ik weet niet of ik hier nog verantwoordelijk voor wil zijn.”

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken zei tegen de NOS dat de veiligheid van kinderen altijd voorop moet staan. “Als je niet genoeg mensen hebt om voor de kinderen te zorgen, is het laatste redmiddel het tijdelijk sluiten van de crèche tot je weer genoeg mensen hebt. Dat vindt niemand leuk. En tegelijkertijd moeten we zorgen dat er genoeg mensen willen werken en daar werken we keihard aan.”

Lees ook:  Energiebedrijf Budget kondigt prijzen aan die onder het nationale tariefplafond liggen

Plaats een reactie