Pensioenopbouw Hoekstra gebeurde ook via belastingparadijs

Image source - Pexels.com


In 2015 deed demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra investeringen via Guernsey, een Kanaaleiland dat bekend staat om zijn extreem lage belastingtarieven, als onderdeel van zijn pensioenopbouw. Dat maakte Hoekstra dinsdag bekend tijdens een Kamerdebat, meldt NU.nl.

Het debat spitste zich toe op Hoekstra’s naam in de Pandora Papers, gelekte documenten waaruit bleek hoe beroemdheden en vermogende particulieren investeerden in belastingparadijzen. Voordat hij in 2017 tot minister werd benoemd, had Hoekstra aandelen in brievenbusfirma Asilia op de Britse Maagdeneilanden. Hij kocht deze aandelen in 2009 en verkocht ze in 2017 weer.

De minister zei dat zijn pensioenbelegging via Guernsey deel uitmaakte van wat zijn werkgever destijds aanbood. Hij benadrukte dat ook wereldwijd 30 duizend oud-collega’s er gebruik van maakten. Partners bij McKinsey mogen zelf niet investeren in beursgenoteerde bedrijven “precies om belangenverstrengeling te voorkomen”, aldus Hoekstra. Hij voegde eraan toe dat gewone pensioenfondsen soortgelijke praktijken gebruikten als McKinsey. “Ook daar kwam je allerlei belastingparadijzen tegen.” Het laat zien hoeveel de tijdgeest de afgelopen jaren is veranderd, zei hij.

Hoekstra herhaalde in het debat dat hij zich niet realiseerde dat zijn investering in Asilia in 2009 via een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden verliep. Hij benadrukte dat hij zich “in juridische en fiscale termen volledig aan de wet heeft gehouden”. En hij hield zich aan “alle regels die gelden en gelden” voor ministers en senatoren. Van 2011 tot 2017 was hij senator voor het CDA.

In reactie op kritiek van de Kamerleden zei Hoekstra dat hij “zonder twijfel had kunnen weten” dat de investering via een brievenbusmaatschappij in een belastingparadijs ging. “Maar dat heb ik over het hoofd gezien. Ik weet ook niet of ik de gevoeligheid ervan in 2009 zou hebben herkend.” Er was toen minder aandacht voor belastingontwijking.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?