Pas op voor verkeerde informatie in medische crowdfundingcampagnes: Ethiekcentrum

Image source - Pexels.com


Hoewel medische crowdfunding mensen toegang kan geven tot behandelingsopties die ze anders niet zouden hebben, brengen ze ook risico’s met zich mee, waarschuwde het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CiTG) maandag. Fondsenwervers zijn misschien niet altijd even eerlijk over de gegevens voor de behandeling of de slaagkans, waarschuwde het CiTG

Omdat medische informatie die op crowdfundingplatforms wordt gedeeld niet altijd realistisch en accuraat is, bestaat het risico op verkeerde informatie, aldus het CEG. “Met een positieve uitspraak over de slagingskans van een behandeling hopen initiatiefnemers de kans op donaties te vergroten. Deze desinformatie kan zich echter snel verspreiden onder potentiële initiatiefnemers, groepen patiënten en potentiële donoren. Het gevaar bestaat dat zij keuzes kunnen maken op basis van op onjuiste informatie of valse hoop.”

Het centrum maakt zich ook zorgen over de grote hoeveelheid persoonlijke informatie die over de begunstigde wordt gedeeld, vooral als de actie namens iemand is die geen toestemming kan geven, zoals een kind. “Ook in medische crowdfundingcampagnes wordt nog meer nadruk gelegd op eigen verantwoordelijkheid. Dit kan een negatieve invloed hebben op het draagvlak voor het solidariteitsbeginsel dat aan de basis ligt van het zorgverzekeringsstelsel”, aldus het CiTG.

De CiTG stelde voor om de taken van crowdfundingplatforms te verbreden en verantwoordelijk te maken voor een goede informatievoorziening. “Op deze manier kunnen mensen worden beschermd tegen onjuiste informatie en onrealistische verwachtingen.” De overheid zou ook toezicht moeten houden op dit soort crowdfundingcampagnes. “Ze kunnen signaleren dat het zorgsysteem niet meer goed functioneert.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?