Partij Nederlandse premier wil gasboringen Noordzee versnellen


De VVD wil gasboringen in de Noordzee versnellen. Daar kan minstens 50 miljard kubieke meter gas worden gewonnen, maar door de trage vergunningsprocedures duurt het lang voordat er geboord kan worden. “We willen zo snel mogelijk zo onafhankelijk mogelijk worden van het gas van Poetin”, zegt VVD-Kamerlid Jereon van Wijngaarden tegen RTL Nieuws.

In Nederland kan het vijf tot zes jaar duren om een ​​vergunning voor het boren van gas te krijgen. Volgens Van Wijngaarden “laten de Britten zien dat het veel sneller kan.” Het VK keurde de vergunningen voor gasboringen in ongeveer twee jaar goed.

“Het hele ingewikkelde officiële proces om een ​​vergunning te krijgen moet gewoon sneller verlopen”, zei hij. De verantwoordelijk staatssecretaris, Hans Vijlbrief van Mijnbouw, moet meer mensen vrijmaken om de vergunningaanvragen te beoordelen, zegt Van Wijngaarden. Bij de huidige gasprijzen zou het Noordzeegas tot 60 miljard euro waard kunnen zijn, aldus de omroep.

Insiders vertelden RTL dat Vijlbrief voorstander is van het versnellen van gasboringen in de Noordzee. Ook het regeerakkoord Rutte IV sprak hiervoor zijn steun uit.

Lees ook:  Universiteiten zetten thermostaat lager om energiecrisis te bestrijden

Plaats een reactie