Overheidssteun aan starters zou huizenprijzen kunnen opdrijven: DNB

Image source - Pexels.com


Een plan om gemeenten starters op de woningmarkt financieel te laten helpen, kan nadelige gevolgen hebben, waarschuwt De Nederlandsche Bank. Deze en andere maatregelen gericht op starters op de woningmarkt zouden de huizenprijzen nog verder kunnen opdrijven, aldus De Nederlandsche Bank en andere economen tegen AD.

De Nederlandse woningmarkt is oververhit, met meer vraag dan aanbod van betaalbare woningen en stijgende huizenprijzen. Met name starters hebben daardoor moeite om een ​​woning in hun prijsklasse te vinden die aan hun wensen voldoet. De overheid helpt hen daarom op verschillende manieren.

Maar volgens DNB zou de overheid minder moeten investeren in de financiering van woningen, omdat de huizenprijzen daardoor hoger worden. De steun helpt ook maar een kleine groep op de huizenmarkt en benadeelt anderen, zeggen economen tegen de krant.

“Al het extra geld dat nu op de woningmarkt terechtkomt, vloeit eigenlijk naar grondeigenaren”, zegt econoom en woningmarktexpert Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) tegen het AD. “Het is onverstandig om de vraag en de leencapaciteit verder op te blazen. Ik begrijp dat gemeenten starters willen helpen, maar subsidies zijn op de lange termijn niet houdbaar.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?