Overheid gaat kinderopvangtoeslag weer verhogen om stijgende kosten te compenseren


Werkende ouders krijgen volgend jaar iets meer compensatie voor de stijgende kinderopvangtarieven. De Tweede Kamer steunde in brede kring GroenLinks en PvdA, die vroegen om de kinderopvangtoeslag nog verder te verhogen. Het kabinet zei al bereid te zijn de maatregel door te voeren, die 45 miljoen euro extra gaat kosten.

Bij het bepalen van de maximale uurtarieven die ouders kunnen krijgen van de kinderopvangtoeslag, heeft het kabinet gerekend met achterhaalde inflatiecijfers. Hierdoor werd de geplande verhoging van de toeslag al snel overtroffen door de werkelijke kosten waarmee ouders te maken hadden.

Kinderopvang dreigde daardoor voor sommige ouders onbetaalbaar te worden. De linkse oppositiepartijen waren bang dat mensen minder zouden werken om hun kinderen thuis te houden. En dat zou de nijpende personeelstekorten in veel sectoren alleen maar vergroten.

Eerder deze week maakte het kabinet al bekend 57 miljoen euro vrij te maken om de toeslag meer te verhogen dan gepland. Maar de linkse partijen vonden dat niet ver genoeg gaan. Deze extra verhoging is “een belangrijke stap om 2023 betaalbaar te houden voor gezinnen met kinderen”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie