Outbreak-team zegt dat verlenging van de lockdown waarschijnlijk is; Winkeliers boos

Image source - Pexels.com


Door onduidelijkheden over de “belangrijke kenmerken” van de Omicron-variant is het Outbreak Management Team (OMT) geen voorstander van een snelle doorrekening van Covid-19-maatregelen, afgezien van het heropenen van scholen. Vooralsnog schatten de experts dat “eind januari nog meer ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen”. Tegen die tijd zou de boostercampagne afgerond moeten zijn en de hoop is dat de verspreiding van het virus voldoende zal afnemen. Vrijdag bespreekt het OMT het besluit verder.

Ondernemers waren gefrustreerd door het advies van het OMT. Sommige ondernemers zeiden dat het kabinet publieke optredens van het OMT zou moeten beëindigen. “Je zorgt voor veel onrust. Ondernemers worden gek”, zegt directeur van winkelvereniging INretial Jan Meerman tegen De Telegraaf.

Winkeliers waren boos dat het kabinet alleen naar de wens van het OMT leek te handelen en niet naar de wensen van de ondernemers luisterde. “Het is gek dat we het enige land in lockdown zijn”, zegt voorzitter van horecavakbond Robin Willemsen.

Het OMT had verschillende berekeningen voor verschillende scenario’s. Wanneer de basis- en middelbare scholen maandag weer opengaan, zal dit naar verwachting leiden tot een “golf van besmettingen” die eind januari of begin februari een hoogtepunt bereikt. Volgens het OMT zouden de ziekenhuisopnames als gevolg van de golf relatief beperkt kunnen blijven. Het aantal patiënten op de IC kan oplopen tot maximaal 620 Covid-19-patiënten. Nu liggen er 475 mensen met Covid-19 op de IC’s.

Het OMT zei dat er een aanzienlijke mate van onzekerheid blijft rond deze factoren. Zo is nog niet duidelijk hoe besmettelijk Omicron is, hoe groot de kans is om in het ziekenhuis terecht te komen en hoe effectief vaccins zijn.

Uit vooronderzoek uit het Verenigd Koninkrijk bleek dat Omicron zich sneller verspreidt dan de Delta-variant maar tot minder ziekenhuisopnames leidt. Hoewel Omicron milder lijkt te zijn dan delta, bestaat er nog steeds een risico dat het de gezondheidszorg kan overbelasten, aldus het OMT.

Verder blijkt dat vaccins tegen Omicron minder effectief zijn dan tegen de eerdere virusvarianten. In hun laatste advies citeerde het OMT Brits onderzoek dat een boostershot 65 tot 75 procent bescherming zou bieden tegen infectie met symptomen. Toch is die effectiviteit volgens de voorlopige Britse cijfers na tien weken afgenomen tot 40 tot 50 procent. Na een booster-injectie zijn mensen voor 80 tot 90 procent beschermd tegen ziekenhuisopname. Hoe lang de bescherming behouden blijft, zal in nader onderzoek duidelijk worden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?