Ouders kunnen hun kinderen beter leren over geld, oplichting

Image source - Pexels.com


Hoewel bijna alle ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen goed met geld kunnen omgaan, kunnen veel ouders nog meer doen om het probleem aan te pakken, concludeert de Volksbank. Het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank, en enkele anderen, trok de conclusie uit eigen onderzoek.

Het merendeel van de ouders maakt geen afspraken met hun kinderen over hoeveel zakgeld ze moeten sparen, blijkt uit het onderzoek. Bovendien heeft bijna een derde van de ouders hun kinderen nooit geleerd een pincode geheim te houden of het numerieke toetsenblok af te schermen bij het invoeren van de pincode. Meer dan de helft van de ondervraagde ouders vindt dat de school de plicht heeft om kinderen te leren omgaan met geld.

De Volksbank deed begin dit jaar een onderzoek onder ruim 1.100 Nederlandse ouders van 25 jaar en ouder met kinderen van vier tot twaalf jaar. Zij constateerden dat een toeslag voor veel ouders een ‘essentieel’ onderdeel van het ouderschap is. De meerderheid van de kinderen in die leeftijdscategorie krijgt zakgeld. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld digitaal wordt gegeven. Een vijfde van alle kinderen heeft een pinpas en deze kinderen zijn meestal ouder.

De meeste ouders geven aan zich bewust te zijn van de gevaren van fraude via WhatsApp, phishing en andere vormen van oplichting. De cijfers laten zien dat er ‘over de hele linie’ nog veel te verbeteren valt, aldus Marinka van der Meer, klant- en merkdirecteur bij de Volksbank.

Fraude en phishing zijn vooral problematisch “omdat er een enorme toename is van het aantal jongeren met schulden”, legt Van der Meer uit in een persbericht. De bank waarschuwde ook voor de invloed van sociale media en influencers, die kinderen kunnen verleiden tot impulsaankopen.

Uit het onderzoek bleek ook dat kinderen hun zakgeld vooral besteden aan klein speelgoed, accessoires en gadgets. Daarna volgen snoep en snacks, bouwspeelgoed, spelletjes of apps en hobbymaterialen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?