Oproep voor meer openbare toiletten in Nederland

Image source - Pexels.com


Er zouden meer openbare toiletten moeten komen in Nederland. Dat zegt de Toilet Alliantie, een verzameling van meer dan 20 organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in Nederland, in een brief aan de partijen die betrokken zijn bij de kabinetsformatie.

De Toilet Alliance deed in hun brief drie verzoeken. De toiletnorm, een toilet om de 500 meter in drukke voetgangersgebieden en stads- en binnensteden, zou in de wet moeten worden opgenomen en gemeenten moeten zich hieraan houden. Gemeenten moeten voldoende geld krijgen om zelfreinigende, rolstoeltoegankelijke openbare toiletten te bouwen. En alle regionale treinen moeten binnen drie jaar uitgerust zijn met een badkamer.

Volgens de alliantie lijden te veel mensen als er niet genoeg openbare toiletten zijn. “Een derde van de Nederlanders geeft aan dat hun kwaliteit van leven eronder lijdt, een vijfde blijft wel eens thuis uit angst om onderweg geen toilet te vinden.”

Volgens de alliantie streven sommige gemeenten, zoals Utrecht, Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp, naar de toiletnorm. “Daar zijn we blij mee”, zegt Bernique Tool, oprichter van de Toilet Alliance en directeur van de Maagleverdarmstichting. “Maar tweederde van de gemeenten heeft niet eens een toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan, maar geef ze ook het geld om zich eraan te houden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?