Oostenrijk kondigt strengere regels aan voor Nederlandse reizigers zonder Covid-boosters

Image source - Pexels.com


Inwoners van Nederland die naar Oostenrijk willen reizen voordat ze een Covid-19-boostervaccinatie hebben gehad, zullen bij aankomst te maken krijgen met strengere toegangsregels. De Oostenrijkse autoriteiten hebben Nederland en drie andere landen op de lijst van risicolanden met een coronavirusvariant van zorg geplaatst vanwege de verwachte uitbraak van de Omicron-variant. Dit betekent dat reizigers die volledig zijn ingeënt, maar die nog geen booster hebben gehad, na aankomst in Oostenrijk tien dagen in quarantaine moeten, net als mensen die niet zijn ingeënt.

Het besluit is een tegenvaller voor veel mensen die aan een wintersportvakantie willen deelnemen. Hoewel ze hun quarantaine voortijdig kunnen beëindigen als ze negatief testen op coronavirus, kan dat pas na vijf dagen. Iedereen die al een booster heeft gehad en een negatief PCR-testresultaat kan vertonen, kan de quarantaine helemaal vermijden. Volgens Oostenrijkse media gaan de maatregelen aanstaande vrijdag in.

Oostenrijkse media meldden dinsdag al dat de maatregel waarschijnlijk was voor Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Denemarken, waardoor irritatie ontstond binnen de Oostenrijkse regeringspartij ÖVP. Van vakantiegangers wordt verwacht dat ze wegblijven vanwege de aangescherpte quarantaineregels. Critici noemden het een nieuwe slag voor Oostenrijkse ondernemers.

De Nederlandse Ski Bond was erg teleurgesteld over het besluit van Oostenrijk. “Veel mensen keken er naar uit om eindelijk voor het eerst sinds lange tijd weer iets leuks te gaan doen. En de afgelopen weken zag het er goed uit qua lockdowns en coronavirusbeleid in de wintersportgebieden. Maar nu komt dit er weer in Het is zonde”, aldus een woordvoerder. Het online forum van de vereniging staat vol met “woedende” en “wanhopige” commentatoren, zei hij. “Deze domper kwam zo dicht bij vertrek dat mensen echt niet meer weten wat ze moeten doen.”

De Nederlandse Ski Bond denkt dat vele tienduizenden Nederlanders getroffen zullen worden door het Oostenrijkse besluit. “Jaarlijks gaan een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Oostenrijk is verreweg het populairste land en trekt 60 tot 65 procent van alle Nederlandse wintersportliefhebbers”, aldus de woordvoerder. “Tijdens de krokusvakantie gaan er echter meer mensen heen dan tijdens de kerstvakantie.” Zo kwamen ze tot hun schatting dat tienduizenden vakanties werden verpest door de verhuizing van Oostenrijk.

Oostenrijk nam ook andere maatregelen om de dreigende golf van Omicron-infecties tegen te gaan. Onder hen moet de horeca een uur eerder sluiten, om 22.00 uur, te beginnen op de dag na Kerstmis. Dit geldt ook tijdens oudejaarsavond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?