Ook Utrecht wil investeerders ervan weerhouden huizen te kopen om ze te verhuren


Utrecht is van plan om volgend jaar in de hele stad koopbescherming in te voeren op woningen. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat beleggers goedkope tot middeldure woningen kopen om deze te verhuren. Amsterdam en Den Haag maakten al bekend hetzelfde te gaan doen. Rotterdam beslist volgende week, meldt NU.nl.

Nu de huizenprijzen in Nederland bijna elk kwartaal naar nieuwe recordniveaus stijgen, wordt het voor gewone mensen steeds moeilijker om een ​​huis te kopen. Het idee is dat de koopbescherming moet helpen om woningen in het midden- en lage segment beschikbaar te houden voor mensen die er ook echt willen wonen.

Door een wetswijziging kunnen gemeenten vanaf 1 januari buurten of wijken aanwijzen voor koopbescherming. Als deze beschermde woningen van eigenaar wisselen, mag de nieuwe eigenaar ze de eerste vier jaar niet verhuren. Er wordt een uitzondering gemaakt als de woning voor verkoop al minimaal zes maanden verhuurd was. Huizen kunnen ook nog steeds worden verhuurd aan familieleden zoals kinderen, kleinkinderen of broers en zussen. Steden moeten verantwoorden dat de maatregel nodig is in de gekozen wijken.

Lees ook:  Minder leegstaande kantoren omgebouwd tot woningen in 2020

Amsterdam maakte bekend dat de maatregel in de hele stad gaat gelden voor woningen met een waarde van 512.000 euro of minder. De maatregel wordt zo kort mogelijk na 1 januari ingevoerd. Den Haag en Utrecht hebben nog geen prijslimieten vastgesteld, maar Utrecht zei: “Het zal zo hoog mogelijk zijn.” Beide steden zeiden ook dat ze de maatregel zo snel mogelijk zouden implementeren.

Ook de gemeente Den Haag heeft bij het kabinet gelobbyd om een ​​huurgrens voor het gehele bedrijfsleven in te stellen. “Alleen zo wordt direct actie ondernomen op de betaalbaarheid en wordt het voor particuliere beleggers minder interessant om woningen te kopen en hoge huren te vragen”, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen NU.nl.

Plaats een reactie