Ook ‘populaire’ banen zien toename vacatures: ABN AMRO

Image source - Pexels.com


Het percentage onvervulde vacatures schoot binnen een jaar omhoog, ook banen waar vroeger meer sollicitanten dan vacatures waren, meldt de NOS. Functies voor kinderverzorgsters en beveiligers zijn van oudsher populairder bij werkzoekenden, maar vormen nu een aanzienlijk deel van de meer dan 15 procent van de vacatures die momenteel onvervuld blijven.

Het rapport is gebaseerd op een analyse van ABN AMRO. De bank gebruikte cijfers van het UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Het is echt een nieuw fenomeen dat we nog niet eerder hebben gezien”, zegt hoofdeconoom van de bank, Sandra Phlippen, tegen de NOS.

Andere beroepen met veel vacatures zijn onder meer werktuigbouwkundigen, adviseurs en zorgverleners, aldus de omroep.

Phlippen legde uit dat de enorme tekorten op de arbeidsmarkt vergelijkbaar kunnen zijn met de huidige ‘Great Resignation’ in de Verenigde Staten, maar voegt eraan toe dat het ook te wijten kan zijn aan een ‘goed functionerende economie’. Er wordt nog steeds gesolliciteerd in Nederland en er zijn gewoon meer vacatures dan sollicitanten, zegt ze.

Ze gelooft ook dat het einde van de loonondersteuning na de pandemie meer mensen naar de arbeidsmarkt zal drijven. Werkgevers zijn wellicht eerder bereid om sollicitanten te belonen, aangezien “niets effectiever is dan een wanhopige werkgever”, zegt Phlippen tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?