Onmiddellijke actie is nodig om de studentenhuisvestingscrisis te verlichten: ESN

Image source - Pexels.com


e nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar veel internationale studenten in heel Nederland hebben nog steeds geen veilige huisvesting gevonden. Naar aanleiding daarvan is het Erasmus Studenten Netwerk Twente een petitie gestart om de Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en de gemeente Enschede te eisen in ieder geval een tijdelijke oplossing te vinden voor de vele studenten die nog geen woning hebben.

De studentenhuisvestingscrisis is zichtbaar in Twente, maar is ook voelbaar in andere steden in Nederland zoals Amsterdam, Groningen, Utrecht en Den Haag. De Universiteit van Amsterdam opende onlangs een camping nabij het Amsterdamse Bos om haar internationale studenten te huisvesten.

De Universiteit Twente en andere universiteiten in Nederland waarschuwden eerder deze week internationale studenten voor de woningnood.

“ESN Twente beschouwt het huidige klimaat als zeer vijandig tegenover internationale studenten. Studenten hebben dagelijks te maken met veel stress, het risico om opgelicht te worden en mogelijk dakloos te worden”, schreef de ESN.

“Als de leraar op 1 september een kamer vol studenten ziet, betekent dat niet dat ze allemaal een woning hebben”, zegt een internationale student tegen de NL Times.

Vorig jaar was er al een woningnood voor 22 duizend studenten, op basis van eerste schattingen van Kences kan dit oplopen tot 50 duizend voor het studiejaar 2024/2025.

“Tegelijkertijd zal het aantal internationale studenten toenemen”, zegt een woordvoerder van Kences tegen de NL Times. Tegen het studiejaar 2024/2025 zal er een toename zijn van 100 duizend studenten, waarvan de helft uitwonend.

“Als je een Nederlandse student bent, heb je misschien de mogelijkheid om bij je ouders te wonen en heen en weer te reizen naar je universiteit. Het probleem is dat internationale studenten dat niet kunnen”, aldus de woordvoerder van Kences.

De ESN wijst er ook op dat de woningnood de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Vooral internationale studenten zijn bang dat ze zonder dak boven hun hoofd komen te zitten met veel woningbouwposten met de aanduiding ‘alleen Nederlanders’ of ‘geen internationals’. Sommige posts met een beschikbare kamer zullen meer dan 100 reacties opleveren.

Bovendien worden sommige studenten op de Nederlandse woningmarkt afgeperst door oplichters die studenten vaak proberen te misleiden om hen geld te sturen, of door verhuurders die illegale kosten in rekening brengen.

De ESN eiste dat de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en de gemeente Enschede zowel op korte als op lange termijn actie ondernemen om de huisvestingscrisis te lenigen. Het gaat om tijdelijke huisvesting op de campus voor inkomende studenten en structurele plannen voor nieuwe huisvesting in de toekomst.

De petitie voor onmiddellijke actie in de studentenhuisvestingscrisis is meer dan 1.400 keer ondertekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?