Online colleges steeds vaker ingezet om kosten te besparen: Studentenvakbonden

Image source - Pexels.com


Hogescholen en universiteiten zetten online onderwijs steeds vaker in als bezuinigingsmaatregel in plaats van vanwege de coronaregels, zeggen studentenverenigingen ISO en LSVb tegen BNR. Ze willen dat het ministerie van Onderwijs grenzen stelt aan het gebruik van online onderwijs om te voorkomen dat Teams en Zoom in de toekomst een noodoplossing worden.

Studenten vertellen ISO steeds vaker dat ze meer online colleges krijgen, ook al is persoonlijk onderwijs mogelijk onder Covid-beperkingen. “Bijvoorbeeld door capaciteitsproblemen of omdat studenten in het buitenland makkelijker lessen kunnen volgen”, zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos tegen de omroep. “Dan maak je eigenlijk misbruik van de coronacrisis.”

Ook LSVb-voorzitter Ama Boahene uitte zorgen. “Het is niet altijd zo dat er meer online wordt gegeven,” zei Boahene. “Maar als tijd, geld of ruimte besparen de motivatie is, vinden we dat onwenselijk.”

ISO wil dat minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs een toetsingskader invoert om te bepalen wanneer online onderwijs is toegestaan.

De koepelorganisaties van de hogeronderwijsinstellingen lieten aan BNR weten dat de coronacrisis de overstap naar online onderwijs weliswaar versnelde, maar daar buiten de lockdown alleen gebruik van maakt als het de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. “De afgelopen twee jaar hebben ook de goede kanten van online leren laten zien”, zegt Jos Steehouder, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen.

De hogeronderwijsinstellingen zijn niet enthousiast over een beoordelingskader voor wanneer online onderwijs het beste kan worden ingezet. De universiteiten vinden zo’n beoordelingskader niet wenselijk, zegt Ruben Puylaert van de Nederlandse Universiteiten. “Deze afweging kunnen docenten en opleidingen het beste zelf maken.” De Vereniging Hogescholen beaamt dat docenten veel beter in staat zijn deze afweging te maken dan parlementariërs of ministers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?