Online abonnementen opzeggen is te lastig: Consumentenbond.

Image source - Pexels.com


Een op de vier bedrijven die online diensten aanbieden, maakt het voor consumenten nog steeds te moeilijk om online hun abonnement op te zeggen, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Die bedrijven overtreden volgens de organisatie de wet. Dit geldt met name voor bedrijven in de sectoren energie, telefonie en internet. Ook goede doelen hebben vaak de schuld omdat het voor consumenten “bewust moeilijk of zelfs onmogelijk” is om hun abonnement op te zeggen, concludeert de vakbond.

De Consumentenbond onderzocht 123 bedrijven. Opzeggen is bij meer dan een kwart te moeilijk. In de wet staat dat online afgesloten abonnementen op dezelfde manier moeten kunnen worden opgezegd, schrijft de vereniging. Deze regels gelden niet voor verzekeringen en schadeverzekeraars.

De Consumentenbond vindt dat bedrijven “allerlei trucjes” gebruiken om onder hun verplichtingen uit te komen. “Ze doen alsof opzeggen een ingewikkeld proces is, ze dreigen met een langere verwerkingstijd bij online opzeggen of ze beweren dat bellen de snelste of beste manier is”, schrijft de vakbond in een verklaring. Ook zijn de opzegmogelijkheden vaak niet duidelijk zichtbaar op de website.

De Consumentenbond deed een beroep op 32 organisaties. 16 hiervan hebben verbeteringen aangebracht. Onder meer grote telecomorganisaties Ziggo en Eneco weigerden verbeteringen aan te brengen. Een lijst met bedrijven en hoe consumenten kunnen opzeggen is te vinden op de website van de vereniging.

De vereniging deed in 2020 een soortgelijk onderzoek. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) berispte een aantal kranten, tijdschriften en loterijen. Deze partijen hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd, aldus de Consumentenbond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?