Onderzoek toont fors inkomensverlies voor veel Nederlanders door pandemie

Image source - Pexels.com


Als gevolg van de coronacrisis hebben zo’n 190.000 werkende Nederlanders te maken gehad met een forse inkomensdaling, aldus economen van ABN Amro. Mensen die al een laag inkomen hebben, zoals mensen met flexibele arbeidscontracten en jongeren, moesten ineens honderden euro’s minder per maand rondkomen.

In het onderzoek is gekeken naar geanonimiseerde gegevens van honderdduizenden ABN Amro-klanten. Daaruit bleek dat in de periode maart 2020 tot februari van dit jaar 16,3 procent van de werkenden zijn inkomen met minimaal 10 procent zag dalen. Het jaar daarvoor, van maart 2019 tot februari 2020, was dit 14 procent.

“Het inkomen van mensen kan elk jaar fluctueren. Dat kan ook komen doordat mensen er bijvoorbeeld voor kiezen om parttime te werken”, zegt ABN Amro hoofdeconoom Sandra Phlippen. Volgens haar is 190.000 mensen een conservatieve schatting.

De gemiddelde daling was 40 procent van het netto-inkomen of 870 euro per maand. In dit onderzoek is niet vastgesteld welke sectoren het meest werden getroffen. Wat wel duidelijk is, is dat veel uitzendkrachten hebben geleden; Vooral degenen met een maandelijks inkomen tot 1.800 euro netto hadden meer kans tijdens de coronacrisis.

Phlippen denkt dat uit de cijfers blijkt dat de crisis de bestaande problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft verergerd. Ze wijst erop dat ondanks de massale steun van het kabinet voor het coronavirus, de negatieve financiële gevolgen nog steeds kwetsbare mensen het meest treffen. “Van de ontwikkelde economieën waren we al het land met de grootste kloof in economische zekerheid vanwege het aantal mensen dat zonder vast contract werkt. Deze kloof is tijdens de pandemie groter geworden”, stelt de econoom.

Phlippen kan niet zeggen hoe het tegenwoordig gaat met mensen die inkomensverlies hebben geleden. De bank doet hier momenteel nog onderzoek naar met behulp van de geanonimiseerde gegevens. Mogelijk zijn de uitzendkrachten die vorig jaar plotseling hun baan verloren dit jaar als eersten weer aan het werk gegaan door de versoepeling van de coronamaatregelen. Een voorbeeld hiervan is de horeca, waar de laatste tijd weer veel nieuwe arbeidskrachten zijn aangenomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?