Ondernemers vermijden negatieve rente door meerdere bankrekeningen te openen

Image source - Pexels.com


Kleinere ondernemers in Nederland proberen een negatieve spaarrente te vermijden door nieuwe rekeningen te openen bij verschillende banken, meldt het Financieele Dagblad na gesprekken met Nederlandse banken. Diverse banken hebben het afgelopen jaar negatieve rentes ingevoerd op grotere spaarrekeningen

Bij de meeste banken wordt op spaarrekeningen met een saldo boven de 100 duizend euro een negatieve rente in rekening gebracht. Dit betekent dat de rekeninghouder rente betaalt over zijn spaargeld, in plaats van rente te verdienen. Voor iemand met 200 duizend euro op de bank kan dit betekenen dat je aan het eind van het jaar 500 euro rente betaalt. Om dit te voorkomen spreiden ondernemers hun geld nu over verschillende rekeningen bij verschillende banken.

ING liet aan FD weten dit jaar een stijging van 20 procent te zien in het aanvragen van nieuwe zakelijke rekeningen ten opzichte van 2020. De Volkskbank, het bedrijf achter SNS en ASN, constateert een aanzienlijke groep klanten die alleen een spaarrekening willen openen, en de wachttijd voor een nieuwe rekening is toegenomen. Alleen de Rabobank geeft aan deze trend niet te merken, maar de bank constateert wel een lichte stijging in het aantal vragen over het openen van zakelijke rekeningen.

De negatieve rente is een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank om de rente de afgelopen jaren laag te houden, in een poging de economie te stimuleren. De ECB berekent negatieve rente voor banken die geld storten bij de centrale bank, en de banken zeggen dat ze geen andere keuze hebben dan die door te berekenen aan klanten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?