Ondernemers verbijsterd door mogelijke nieuwe lockdown

Image source - Pexels.com


Veel ondernemers waren geschokt dat Nederland weer richting een volledige lockdown zou kunnen gaan, zegt voorzitter van ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland, Hans Biesheuvel. Vrijdag heeft het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet geadviseerd om strenge Covid-19 maatregelen in te voeren.

Na twee eerdere lockdowns waarbij onder meer horeca, winkels, culturele instellingen en bioscopen aan strikte coronabeperkingen werden onderworpen, is volgens Biesheuvel de steun van ondernemers sterk afgenomen. “Bij het begin van de pandemie stonden de meeste bedrijven er nog relatief goed voor. Maar nu hebben ze zo’n 20 miljard euro aan belastingschulden, particuliere schulden en nog maar weinig reserves”, aldus Biesheuvel.

Volgens ingewijden adviseerde het OMT om alle sectoren te sluiten, behalve essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken en drogisterijen. Of het kabinet het advies opvolgt, valt zaterdag te bezien, maar Biesheveul verwachtte dat de uiteindelijke beslissing niet veel zou verschillen.

Ondernemers hebben ongeloof over de naderende sluiting van niet-essentiële winkels. “Het is natuurlijk maar een advies, maar stel dat dit advies dan helemaal wordt overgenomen, dan is dat een enorme klap, niet alleen voor de sector maar ook voor de samenleving”, zegt een woordvoerder van INretail. “Als je een week voor kerst alles sluit als mensen nog van alles willen regelen, vraag ik me af of dit wel een slimme aanpak is.”

De VvE waarschuwde voor chaotische taferelen als mensen de komende dagen snel hun inkopen willen doen. De weken rond Kerstmis zijn meestal de drukste van het jaar voor winkels. Daarnaast denkt INretail dat er bij de Nederlandse bevolking nauwelijks draagvlak is voor een totale lockdown.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?