Ondernemers eisen vergoeding voor harde lockdownmaatregelen


Ondernemers willen dat de overheid hen compenseert voor hun winstderving als gevolg van de zaterdagavond aangekondigde strenge lockdown. Alle niet-essentiële winkels, waaronder sportscholen, bioscopen, musea en theaters, moeten tot 14 januari gesloten blijven.

“Sinds gisteravond heb ik tientallen winkeleigenaren gesproken die stoom willen afblazen”, zegt directeur van winkelvereniging INretail Jan Meerman tegen het AD. “Vanuit gezondheidsoogpunt begrijp ik de maatregelen, maar het kabinet zou ondernemers ruimhartig moeten vergoeden. Wat ons betreft met 100 procent”, aldus Meerman.

Veel bedrijven vulden hun voorraad in afwachting van de kerstshoppers. Het blijft mogelijk om online producten te bestellen en af ​​te halen in de winkel, maar Meerman hoopte ook op extra mogelijkheden. “Ook hopen we op de mogelijkheid om op afspraak te winkelen”, aldus Meerman.

De Koninklijke Horeca Vereniging Nederland (KHN) heeft afgesproken dat ondernemers een vergoeding moeten krijgen voor het geld dat zij hebben besteed aan de voorbereiding van de wintervakantie. “Horecaondernemers zetten alles in het laatste sprankje hoop om iets van de kerst te maken. Deze nieuwe lockdown treft ons hard”, schrijft de KHN in een persbericht.

Lees ook:  Psychische klachten nog steeds de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid

De vereniging eiste dat het kabinet met een duidelijk plan aan de slag ging. “We moeten voorkomen dat de sector keer op keer wordt getroffen met maatregelen die hem vernietigen”, schreef de KHN.

Eigenaren van sportscholen stelden voor dat de regering ze zou erkennen als essentiële winkels, zodat ze open mogen blijven. “In Spanje deden ze dat al. Daar blijven sportscholen sowieso open. De vraag kwam vanuit de zorg. Als mensen blijven sporten, blijven ze over het algemeen gezonder en hebben ze minder zorg nodig”, directeur van branchevereniging NL Actief, aldus Ronald Wouters.

De regering heeft de lockdown aangekondigd vanwege toenemende zorgen over de verspreiding van de variant van het Omicron-coronavirus. “Het is verschrikkelijk dat dit nodig is. We werden van onze stoel geblazen toen we voor het eerst hoorden over de grote zorgen die het OMT heeft”, zei premier Mark Rutte zaterdagavond. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei dat de volledige lockdown tijd zou winnen om de Covid-19-vaccinboostercampagne op te voeren.

Lees ook:  Twee buitenlandse ambassadeurs op fraudelijst Belastingdienst

Plaats een reactie