Ondanks de zorgen over de recessie blijft de werkloosheid dalen


De werkloosheid is in december weer gedaald. In de laatste maand van 2022 was 3,5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, meldt het CBS. Een maand eerder was dat nog 3,6 procent.

De aanhoudende daling van de werkloosheid is opvallend omdat veel economen verwachten dat de economie in een recessie terecht zal komen. Economische krimp gaat vaak hand in hand met banenverlies.

In december waren 352.000 mensen werkloos. Nog eens 3,3 miljoen mensen hadden geen betaald werk maar worden niet tot de beroepsbevolking gerekend omdat ze niet direct beschikbaar zijn voor werk of recentelijk werk hebben gezocht. Zowel de groep werklozen als de niet-werkende bevolking is de afgelopen maanden gekrompen.

Eerder vorig jaar bereikte de werkloosheid in Nederland een laagterecord van 3,2 procent. Het aandeel werklozen liep in september gestaag op tot 3,8 procent en begon daarna weer te dalen.

Het aantal WW-uitkeringen was in december ruim 22 procent lager dan 12 maanden eerder. Uitkeringsinstantie UWV keerde 149.200 uitkeringen uit, iets meer dan de maand ervoor. Dat komt volgens het CBS door seizoensinvloeden. Zo is er in de winter minder werk in de landbouw en de bouw. In deze sectoren steeg het aantal uitkeringen het snelst.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie