Onafhankelijke NPO-commissie gaat NOS Sport betrekken bij onderzoeken


De Omroep Gedrag en Cultuur Onderzoekscommissie (OGCO), die onderzoek doet naar werkcultuur bij de publieke omroep NPO, zal ook de nieuwe meldingen van vermeend wangedrag bij NOS Sport betrekken in haar onderzoek, laat een woordvoerder vrijdag weten.

De Volkskrant schreef donderdagavond dat medewerkers van NOS Sport al 15 jaar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer melden. Het ging om ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesten’.

Bovendien meldde de krant op basis van bronnen dat er onvoldoende actie zou zijn ondernomen door het management.

“Het onderzoek heeft betrekking op alle relevante organisaties en organen van de landelijke openbare mediadienst”, aldus een woordvoerder. “Hieronder valt ook NOS Sport.”

In het algemeen omvat het onderzoek de raad van bestuur van de NPO, de raad van omroepen, de NPO, alle omroepen en dienstverlenende organisaties en verenigingen.

De commissie, onder leiding van oud-minister Martin van Rijn, gaat het komende half jaar onderzoek doen naar de werkcultuur binnen de NPO. De commissie is ingesteld naar aanleiding van de publicatie van de Volkskrant over vermeende misstanden op de redactie van De Wereld Draait Door.

Lees ook:  Amsterdam biedt gratis openbaar vervoer voor mensen met lagere inkomens

Verder zal ook voormalig 3FM-dj Sjors Fröhlich, nu burgemeester van Vijfheerenlanden in Utrecht, zitting hebben in de commissie.

De NOS liet donderdagavond weten niet te reageren op de onthullingen in de Volkskrant.

Eerder meldde de publieke omroep dat er meerdere meldingen van incidenten waren binnengekomen bij de redactie van NOS Sport.

Een externe vertrouwenspersoon maakt nu de balans op van “de aard en impact van de signalen”. De NOS beslist dan of verdere stappen nodig zijn en of die stappen gecommuniceerd moeten worden.

Plaats een reactie