Omzetbelasting op zonnepanelen mogelijk helemaal geschrapt

Image source - Pexels.com


Begin volgend jaar kunnen mensen mogelijk met aanzienlijk minder last zonnepanelen op het dak van hun woning laten plaatsen. In plaats van de btw terug te vorderen voor de aankoop van de panelen, overweegt het kabinet om de belasting op zonnepanelen helemaal af te schaffen. Dit zou volgens het kabinet ook de Belastingdienst een hoop rompslomp schelen.

De lidstaten van de Europese Unie hebben onlangs een nieuwe Europese richtlijn voor btw-tarieven aangenomen. Hierdoor kan het kabinet gaan werken aan de invoering van het nulprocenttarief op de zonnepanelen.

Uit een internetconsultatie blijkt dat het kabinet de wet wil aanpassen, “onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de resultaten van de internetconsultatie en de uitvoeringstoets”. De nieuwe regel zou gelden vanaf 1 januari 2023. Belanghebbenden kunnen tot 20 mei reageren op het voorstel.

Staatssecretaris Marnix van Rij zei vorige maand dat het kabinet aan dit voorstel werkt, maar nog moet wachten op overleg met andere Europese lidstaten. Momenteel kunnen mensen reeds betaalde btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Al drukte op Schiphol voor vakantieweekend

Mensen die dit vakantieweekend via Schiphol reizen, kunnen op de luchthaven weer drukte en lange wachtrijen verwachten. Schiphol kampt met personeelstekorten, met name op het

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?