Omzet horeca nog steeds ruim onder pre-Covid niveau

Image source - Pexels.com


De omzet van horeca en horeca was in 2021 hoger dan een jaar eerder, maar de omzetstijging woog in 2020 niet op tegen het verlies. De horeca had in 2021 nog te maken met strenge lockdowns en vergeleken met pre-coronavirus 2019 waren de opbrengsten waren nog ruim een ​​kwart lager, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De horeca is een van de sectoren die het hardst getroffen wordt door de pandemie.

De omzet in de horeca steeg vorig jaar met 13,5 procent. Alle onderliggende vestigingen boekten meer omzet. Hoewel hotels vorig jaar 5,6 procent meer omzet hadden dan in 2020, was er geen echt herstel. Van alle horeca- en horecabranches zijn de hotels nog het verst verwijderd van hun pre-coronavirus niveau. Ten opzichte van 2019 was de omzet vorig jaar bijna de helft kleiner.

Andere accommodatieaanbieders, waaronder vakantieparken en campings, realiseerden in 2021 een omzetgroei van 22,9 procent. Ook in 2020 waren zij de enige horecabranche die een omzetstijging realiseerde. De vakantieparken en campings profiteerden van de vele locals die in Nederland op vakantie waren in plaats van in het buitenland en van de hogere prijzen.

De omzet van de horeca groeide met 13,9 procent maar was nog 22,2 procent verwijderd van het niveau van 2019. Restaurants, cafés, kantines en horecazaken realiseerden omzetgroei, maar boekten in 2019 toch aanzienlijk minder omzet. Fastfoodrestaurants, waaronder snackbars en cafetaria’s, hadden minder last van de coronamaatregelen. Hun omzet was 18 procent hoger dan in 2020. Vergeleken met 2019 was hun omzet 1,7 procent hoger. Fastfoodrestaurants en andere overnachtingsmogelijkheden waren de enige vestigingen die in 2021 meer omzet realiseerden dan in 2019.

In het laatste kwartaal van 2021 daalde de omzet in de horeca met 19,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit komt vooral door het aanscherpen van de coronamaatregelen door het kabinet. Doordat de kerstperiode juist viel in de harde lockdown die op 19 december inging, liepen veel ondernemers een groot deel van hun omzet mis. De horeca kende in het derde kwartaal een sterk herstel toen de beperkingen werden versoepeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?