Omwonenden rondom Tata Steel blootgesteld aan veel schadelijke stoffen: RIVM

Image source - Pexels.com


Omwonenden van Tata Steel in IJmuiden worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen die elders wonen. De hoeveelheid lood is zelfs zo hoog dat het gevolgen kan hebben voor de gezondheid van omwonenden, het overschrijdt de gezondheidskundige grens. Dit geldt ook voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft eind vorig jaar stof verzameld op tientallen plaatsen in Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen, IJmuiden en Heemskerk. Dit gebeurde zowel op straat als bij mensen thuis. De samenstelling van de stofdeeltjes is in een laboratorium geanalyseerd. De monsters zijn vergeleken met stof verzameld in Amersfoort, De Rijp (bij Alkmaar) en De Zilk (bij Noordwijk). Plekken die ver van Tata Steel liggen.

Onderzoekers maten zo’n 900 keer zoveel vanadium, 160 keer zoveel mangaan en 150 keer zoveel ijzer in het stof van Wijk aan Zee als buiten de IJmond. “Dit geldt vooral voor de locaties die het dichtst bij het Tata Steel-terrein liggen”, aldus het RIVM. Andere stoffen die vaak worden gemeten in de buurt van Tata Steel waren chroom, magnesium, nikkel, arseen, cadmium, aluminium, calcium, strontium, barium, koper, kobalt en zink.

De niveaus van de stoffen in de huizen waren lager dan buiten op straat, maar ook hier was het hoger dan buiten de IJmond. Zo was de hoeveelheid lood binnenshuis in Wijk aan Zee ruim honderd keer hoger dan in Amersfoort.

Een stof als lood is zeer schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kinderen. Langdurige blootstelling eraan kan leiden tot hersen- en zenuwbeschadiging. Ook de andere stoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid. Het RIVM kon niet zeggen hoeveel mensen door deze vervuiling een ziekte als kanker krijgen. “Het is niet zo dat mensen meteen ziek worden als ze iets binnenkrijgen, maar het is een blootstelling die je niet moet willen. Elke blootstelling kan het risico een beetje vergroten. Dat risico is aan de kleine kant, maar het is er”, aldus het RIVM. onderzoeker Janneke Elberse.

Het RIVM heeft geen metingen gedaan aan de schoorstenen van Tata zelf, maar de resultaten “geven aan dat een aanzienlijk deel van het neergeslagen stof afkomstig is van het Tata Steel-terrein”. Verder onderzoek moet hier meer duidelijkheid over geven. Maar stoffen als ijzer, mangaan, vanadium en chroom “zijn typerend voor de staalindustrie. We hadden kunnen zeggen ‘dat zijn we nog aan het onderzoeken’, maar dat vonden we ook niet eerlijk. We vonden het belangrijk om dit te maken verklaring snel”, aldus Elberse.

Staalfabrikant Tata Steel zegt te begrijpen dat er zorgen zijn in de omgeving van de fabriek in IJmuiden. Tata zegt het rapport te bestuderen en daarom nog niet inhoudelijk te reageren op de resultaten.

In een eerste reactie zei het bedrijf: “We streven ernaar de impact van de processen op het milieu te minimaliseren, wat een continu proces is.” Tata zegt hierin honderden miljoenen euro’s te investeren. “De maatregelen die de afgelopen jaren al zijn genomen, hebben inmiddels geleid tot een forse daling van de uitstoot van onder meer stof en geluid in de omgeving.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?