OMT ontraadt nieuwe Covid-regels voor onderwijs, supermarkten

Image source - Pexels.com


De Outbreak Management adviseerde het kabinet om geen nieuwe contactberoepen, essentiële winkels en maatregelen in het hoger onderwijs in te voeren. Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten vrijdagavond tijdens de persconferentie over het coronavirus maatregelen bekend voor alle drie de sectoren.

Op mbo-scholen en universiteiten wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht tot 75 personen. Het OMT raadde het nemen van aanvullende maatregelen in het onderwijs af in het belang van kinderen en jongeren.

Essentiële winkels zoals de supermarkt moeten zaterdag om 20.00 uur sluiten. Contactberoepen zoals kappers moeten om 18.00 uur stoppen met werken. Het OMT zei dat deze maatregelen “nog niet nodig waren”.

Het OMT zei dat ze alle evenementen zouden hebben verboden, behalve kinderevenementen zoals de aankomst van Sinterklaas. In plaats daarvan voerde het kabinet een dagelijks verbod in op evenementen na 18.00 uur.

Het OMT zei dat de politiek gevoelige 2G-maatregelen “kunnen worden overwogen”. Door de 2G-maatregel zouden alleen gevaccineerde mensen tegen Covid-19 of mensen die onlangs hersteld zijn van een coronavirusinfectie een QR-code kunnen krijgen. Het is afwachten of de Tweede Kamer de invoering van de 2G-maatregel goedkeurt.

Onder meer de ChristenUnie vreesde dat het tot verdere verdeeldheid in de samenleving zou leiden als de regel zou worden ingevoerd.

De Jonge zegt dat ondernemers zelf kunnen kiezen of ze gebruik willen maken van de 2G-maatregel. Er zijn geen verdere beperkingen als een café of restaurant alleen gevaccineerde of herstelde mensen toelaat. Anders moet iedereen een vaste zitplaats hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?