Nummerplaatherkenningscamera’s zijn “enorme privacyschending”: Privacy First

Image source - Pexels.com


De Privacy First Foundation startte een kort geding tegen de staat vanwege het Automatic Plate Number Recognition-systeem (ANRP), dat de belangenorganisatie een “massale privacyschending” noemde.

Het systeem slaat de kentekenplaten van miljoenen auto’s in Nederland vier weken op in de centrale politiedatabase voor opsporing en vervolging. “Dit is helemaal niet nodig, volkomen onevenredig en bovendien ineffectief”, zegt Privacy First, verwijzend naar een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), het kennisinstituut van het ministerie van Justitie.

De ANPR zou in strijd zijn met de Europese privacywet.

“Zo nodig volgt na dit kort geding een bredere inhoudelijke procedure. De ANPR vormt immers een massale schending van de privacy en hoort simpelweg niet thuis in een vrije democratische rechtsstaat”, aldus Privacy First.

Het kort geding wordt op 10 november voorgelegd aan de Rechtbank Den Haag.

Kentekenplaten die niet op de lijst van gezochte kentekenplaten staan, worden volgens de politie direct verwijderd, tenzij de informatie voor langere tijd nodig is.

Het OM moet toestemming geven voor het langdurig bewaren van de gegevens. “Informatie over gezochte kentekenplaten voor het opsporen van verdachten die een ernstig misdrijf hebben gepleegd, mag maximaal 28 dagen worden bewaard”, schrijft de politie op hun website.

In augustus werd bekend dat de politie ook herkenbare foto’s van chauffeurs en passagiers van de ANPR-camera’s wilde gebruiken om verdachten van ernstige misdrijven op te sporen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?