NS-medewerkers bang dat nieuw beleid leidt tot ondergang spoor


NS-medewerkers zijn bang voor het voortbestaan ​​van het bedrijf door voorgenomen beleidswijzigingen bij de spoorwegmaatschappij. Volgens de Centrale Ondernemingsraad (COR) komt de beoogde vergroting van de marktwerking op het spoor en het uitbesteden van internationale treinen de kwaliteit van het bedrijf niet ten goede, wat zorgt voor “maximale onzekerheid bij de 20.000 medewerkers”.

De personeelsvertegenwoordiging uitte haar zorgen in een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infra), die vanaf begin 2025 een voorlopig programma van eisen (PVE) opstelde voor de nieuwe concessie. Vakbond FNV en de NS-directie hadden eerder ook kritiek op het plan.

“We vrezen dat de intenties in de PVE niet zullen helpen om de situatie op de baan te verbeteren en de uitstekende prestaties op de baan zullen niet terugkeren. Wij dringen er dan ook bij u op aan om bovengenoemde aanwijzing uit de PVE te schrappen’, schrijft de COR in haar brief.

De medewerkers zijn kritisch over onder meer de onduidelijke looptijd van de nieuwe concessie. “Dit zorgt voor onzekerheid voor de personele en financiële situatie van NS”, aldus de COR.

Lees ook:  Schiphol moet mogelijk vluchten schrappen als de uitstoot van stikstof niet wordt verlaagd: rapport

De spoorwegmaatschappij moet zich volgens hen ook voorbereiden op de toename van de marktwerking op het spoor, die Heijnen voornemens is. “Zoals de scheiding van het Onderhoudsbedrijf, Klantenservice en Reisinformatie. De COR is van mening dat door deze demontage de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product voor de reiziger zal afnemen.”

Door meer regionale lijnen open te stellen voor concurrenten van NS zal ook de kwaliteit afnemen. “We denken niet dat het veel zin heeft om het systeem aan te passen als het de prestaties niet verbetert.”

Plaats een reactie