NS-hulplijn adviseert vrouw die in trein wordt lastiggevallen dader te vragen te stoppen


Een vrouw in een NS-trein belde onlangs de hulplijn van de Nederlandse Spoorwegen om te melden dat een man haar filmde en haar een onveilig gevoel gaf. De NS-hulpdienst vertelde haar daarop dat het filmen niet illegaal was en dat ze óf ergens anders moest gaan zitten óf de man moest vragen ermee te stoppen.

De vrouw deelde haar ervaringen, samen met het sms-gesprek met de NS-hulplijn, op Instagram. Ze verwees naar stickers die overal in de treinen hingen en die reizigers adviseerde om de hulplijn te WhatsAppen als ze overlast of onveilige situaties in de trein ervaren.

“Ik zat in de trein met een man die me aan het filmen was en aan het lachen was. Ik voelde me bang, ik durfde niet op te staan, ik voelde me bedreigd en ik voelde me onveilig. Ik heb je 06-nummer opgeslagen en besloten je te sms’en. Op uw advies’, schreef ze op Instagram aan NS.

Lees ook:  IJs dwingt uitval treinen in en rond Amsterdam & Utrecht

De eerste reactie die ze kreeg was dat de persoon op de NS-lijn begreep dat de situatie niet leuk was, maar dat de hulplijn alleen bedoeld was voor situaties waarbij beveiligingsdiensten nodig waren.

“In principe is filmen en fotograferen niet verboden. Je mag er alleen niets mee. Misschien kun je een andere zitplaats in de trein gaan zoeken”, reageerde de NS-medewerker op haar WhatsApp-berichten. “In het openbaar filmen is toegestaan, al zou je hem kunnen vragen ermee op te houden. Ik begrijp dat het ongewenst is.”

De vrouw wees erop dat het antwoord van de NS-hulplijn was dat haar perverselingen haar mochten filmen, dat ze op de verkeerde plek zat en dat ze de perverseling kon vragen haar niet langer lastig te vallen. Toen de man haar foto’s via Airdrop begon te sturen, zei de hulplijn dat ze niet kon vaststellen waar Airdrops vandaan kwam en dat ze het niet moest vergelijken met seksuele intimidatie.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

“NS, hoe beveilig je je klanten precies? Door te wijzen op de rechten van perverselingen? Door ze les te geven in wat wel en niet (seksuele) intimidatie is? Door ze te vertellen dat het 06-nummer voor andere dingen bedoeld is?” schreef de vrouw. “Zet óf bekwame medewerkers op je hulplijn en neem seksuele intimidatie serieus, óf zeg dat je niets kunt betekenen voor je klanten als het om seksuele intimidatie gaat.”

Een woordvoerder van de NS zegt tegen de krant dat de organisatie teleurgesteld is over de manier waarop met de situatie is omgegaan. De WhatsApp-lijn voor het melden van bedreigend gedrag en onveilige incidenten werd gelanceerd in april 2020 tijdens de coronaviruspandemie, toen er minder treinen reden en het personeel in de trein tot een minimum werd teruggebracht.

“We voelen ons erg slecht over wat we in die berichten hebben gelezen. We zijn in gesprek met de collega’s van het WhatsApp Alert-team. We zijn een beetje geschokt. We denken niet dat ze goed hebben gereageerd en dat er niet goed mee is omgegaan”, zei ze.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het WhatsApp Alert-team bestaat uit NS-medewerkers die alleen veiligheidsgerelateerde zaken behandelen. De NS gaat eerst met hen in gesprek over het voorval en gaat daarna breder in gesprek over hoe er met WhatsApp-berichten wordt omgegaan om te kijken of er in de toekomst iets verandert aan de manier waarop met dergelijke situaties wordt omgegaan, zegt ze tegen de krant.Plaats een reactie