NS doet nog onderzoek naar oorzaak zondagsstop; Kabinet zeer kritisch op reactie NS

Image source - Pexels.com


Het onderzoek naar de oorzaak van de technische storing die treinverkeer in Nederland zondag tot stilstand loopt nog steeds. Het is nog niet duidelijk hoe lang het duurt voordat de oorzaak bekend is. “Dat is natuurlijk de vraag waar we allemaal een antwoord op willen”, zegt een woordvoerder van de NS maandag.

Reizigers die zondag niet met de trein konden reizen, kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor hun treinkaartje, aldus de woordvoerder. Reizigers die extra kosten hebben gemaakt omdat ze alternatief vervoer moesten nemen, zoals een taxi, kunnen voor terugbetaling contact opnemen met de klantenservice.

De NS heeft zondag het treinverkeer het grootste deel van de dag stilgelegd vanwege een technische storing. De storing had gevolgen voor het systeem dat de huidige dienstregelingen voor treinen en personeel bijhoudt. Maandag reden alle treinen weer volgens de dienstregeling. Maandag reden er echter kortere, langere of andere treinen dan wat reizigers normaal op hun routes gewend zijn, omdat treinen door de storing “op de verkeerde plek” stonden, aldus de woordvoerder.

De spoorwegmaatschappij zei dat het onmogelijk was om alternatief vervoer, zoals bussen, te organiseren vanwege de omvang van de verstoring. Naast het onderzoeken van de oorzaak van de overlast, evalueert NS ook of ze op deze manier goed is omgegaan.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat de NS “een hele verkeerde afslag” heeft gemaakt bij de afhandeling van een technische storing. Ze vindt de manier waarop de spoorwegmaatschappij met de storing is omgegaan “echt ondermaats” en wil van de directie horen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

“Ik wil van NS precies horen waarom het al het treinverkeer heeft stilgelegd en geen vervangend vervoer heeft geregeld. Reizigers kregen weinig informatie en geen alternatief, dus de aanpak van deze verstoring was echt ondermaats”, zegt de staatssecretaris in schriftelijke opmerkingen. “Ik wil daarom van de directie van NS weten hoe zij ervoor gaan zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.” Het is nog niet duidelijk wanneer Heijnen met de NS-directie zal overleggen.

NS is een zelfstandige onderneming, maar de Nederlandse Staat is de enige aandeelhouder. Het spoor is volgens het kabinet onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland en speelt een belangrijke economische rol. Samen met Schiphol, Tennet en de Rotterdamse haven is het een van de bedrijven die de Staat niet wil verkopen.

Reizigersorganisatie Rover heeft NS gevraagd om volledig coulant te zijn bij het vergoeden van mensen die getroffen zijn door de treinstoring. Reizigers die met de NS nergens kunnen komen, worden opgeroepen zich te melden bij Rover. “Dan gaan we samen met de [Public Transit] Ombudsman om te kijken of bemiddeling mogelijk is en of NS voldoende heeft gecompenseerd’, zegt de reizigersorganisatie op haar website.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?