NL zou Europa tientallen miljoenen schuldig kunnen zijn na ontbrekende douanebetalingen

Image source - Pexels.com


Nederland gaat waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s betalen aan de Europese Commissie vanwege problemen met de boekhouding bij de douane en niet-afdrachten aan de Europese Unie. Nederland betaalde eerst 10 miljoen euro en stelt onder voorbehoud bijna 88 miljoen euro beschikbaar. Het uiteindelijke bedrag kan aanzienlijk oplopen door de hoge rente die op dit soort betalingen wordt gerekend.

De Commissie constateerde dat de controles bij het douanekantoor “onvoldoende” waren met betrekking tot invoerrechten, die Nederland grotendeels aan de EU moet betalen, schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer. De betrouwbaarheid van de boekhouding van de Douane werd niet alleen door de Europese Commissie in twijfel getrokken, maar ook door de Europese Rekenkamer. “Het kabinet is op de hoogte van de huidige tekortkomingen en werkt aan een oplossing”, schrijft Hoekstra.

Het gaat “met name” om gevallen waarin de Douane aangiften heeft gecorrigeerd bij het opsporen van fraude, en extra heffingen die aan bedrijven zijn opgelegd. In sommige gevallen is het haar niet gelukt om deze betalingen op tijd te innen. Volgens de Europese Commissie heeft Nederland in sommige gevallen “de financiële belangen van de EU onvoldoende beschermd” door “niet geestig te handelen”. De Europese Commissie is dan ook van mening dat Nederland zelf verantwoordelijk is voor het betalen van de bedragen.

De overheid geeft toe dat er in 12 dossiers iets mis is gegaan. Nederland betaalde al 9,9 miljoen euro en zou later mogelijk nog 19 miljoen aan vertragingsrente moeten betalen. Dit bedrag is zo hoog omdat het de periode 2013-2014 betreft en er dus al jaren rente oploopt. Over vier dossiers bestaat nog onenigheid.

Toch stelt Nederland nu al 87,6 miljoen euro beschikbaar om te voorkomen dat de vertragingsrente verder stijgt. Dit kan het land nu al tussen de 100 miljoen en 150 miljoen euro kosten. Maar dit bedrag “is alleen verschuldigd als de hoofdsom ook verschuldigd is”.

De situatie zal pas later duidelijk worden. Hoekstra zei wel dat het kabinet al bezig is met het verbeteren van de boekhoudcapaciteit van de Douane. Volgens de demissionair minister is het invoeren van “geautomatiseerde betalingsadministratie” daarin een essentiële stap. Het vertraagde IT-project bevindt zich nu in de eindfase en wordt volgend jaar opgeleverd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?