NL huizenprijzen 18% gestegen; Grootste stijging in 21 jaar

Image source - Pexels.com


Aan de oververhitting op de woningmarkt komt nog geen einde. In augustus werden koopwoningen 17,8 procent duurder dan een jaar eerder, waarmee de huizenprijzen nog harder stegen dan in juli. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de grootste prijsstijging sinds september 2000.

Het afgelopen halfjaar stegen de huizenprijzen met dubbelcijferige percentages naar nieuwe recordhoogtes. Een huis is nu gemiddeld 78 procent duurder dan in 2013, toen de huizenprijzen hun laagste punt bereikten.

Ook zijn er in augustus minder woningen van eigenaar gewisseld. Het aantal woningverkopen daalde met 9 procent tot 17.257 transacties, zo maakten het CBS en het Kadaster bekend. Het betreft bestaande woningen, nieuwbouw wordt niet meegerekend.

Door de forse prijsstijgingen wordt een eigen woning voor steeds minder mensen betaalbaar. Het is daarmee een van de grootste politieke thema’s voor het nog te vormen nieuwe kabinet. Om de woningnood op te lossen stelt het kabinet van de bewindvoerder 1 miljard euro extra beschikbaar om de woningbouw te stimuleren, zo werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Maar in zijn Troonrede zei koning Willem-Alexander dat de overspannen woningmarkt een probleem is dat niet snel kan worden opgelost.

Verschillende organisaties gaven in reacties op Prinsjesdag aan dat het extra miljard nog lang niet genoeg is om de woningnood tegen te gaan. Vastgoedvereniging NVM pleitte voor harde prestatieafspraken tussen overheden. Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw waarschuwde dat dit jaar slechts 63.000 woningen worden opgeleverd, terwijl er jaarlijks zo’n 100.000 nieuwe woningen bijkomen. Volgens hem is er ook een gebrek aan bouwplaatsen.

Maar anderen wezen erop dat een gebrek aan woningen niet de belangrijkste oorzaak is van de versnelde stijging van de huizenprijzen. Ook zijn de hypotheekrentes historisch laag en kunnen huizenkopers meer lenen bij de bank. Een lage rente maakt een huis ook interessanter als belegging omdat obligaties weinig opleveren. Daarnaast pleitten critici, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, voor het sneller afbouwen van voordelen voor huizenkopers, zoals hypotheekrenteaftrek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?