NL-ers minder tevreden met hun woning, buurt

Image source - Pexels.com


Vorig jaar waren mensen minder tevreden over hun leefomgeving dan het jaar ervoor. De afstand van voorzieningen als basisscholen, cafés en sportvelden nam gemiddeld toe en mensen waren minder tevreden met hun woning en buurt. Dat meldt het CBS in de regionale Monitor Brede Welzijn 2021, die de kwaliteit van leven in 2020 onderzocht.

De onvrede over de woonsituatie neemt al jaren toe, vertelt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Dat heeft ook te maken met de situatie op de Nederlandse woningmarkt.” Er is een groot woningtekort en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen.

Op alle overige gemeten aspecten is nagenoeg geen verandering opgetreden ten opzichte van vorig jaar. Het gaat onder meer om welzijn, materiële welvaart, gezondheid, werk, vrije tijd, samenleving, veiligheid en milieu.

De belangrijkste verschillen in welvaart zijn die tussen de grote steden en het platteland. Mensen die in de stad wonen zijn gemiddeld minder gezond, verdienen minder en leven in een minder veilige en schone leefomgeving. Daarnaast scoren de vier grote steden doorgaans laag, ook al zijn de inwoners gemiddeld hoger opgeleid en zijn de afstanden tot voorzieningen doorgaans korter. Mensen in Zuidoost-Brabant en Noord-Brabant ervaren een hogere welvaart dan in andere gemeenten.

Gemeenten in Noordoost-Groningen als Veendam, Midden-Groningen en Oldambt scoren laag. De mensen die er wonen hebben een relatief lager inkomen en een slechtere gezondheid. Ook is er een relatief hoge werkloosheid en een grote afstand tot voorzieningen. De regionale welvaart is het hoogst in Castricum in Noord-Holland, Voorschoten en Teylingen in Zuid-Holland en Vught in Noord-Brabant.

Volgens Van Mulligen is de invloed van de coronaviruspandemie nog niet direct zichtbaar. “Inkomens en koopkracht zijn in 2020 sterk gestegen, terwijl de economie kromp.” De lonen stegen vooral door eerdere cao’s die in 2020 ingingen. Relatief weinig mensen verloren hun baan door de steunmaatregelen van het coronavirus. “De vraag is hoe het er voor 2021 uit gaat zien. De inflatie loopt op, wat geen goed teken is voor de koopkracht”, aldus Van Mulligen.

In mei publiceerde het CBS al de landelijke welzijnsmonitor, die het bureau voor de statistiek voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt. Dit onderzoek is daarvan de regionale indeling.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?