Nieuwe treinlijnen nodig om Groningen met Amsterdam en Almelo te verbinden

Image source - Pexels.com


Als het nieuwe kabinet wil dat Noord-Nederland de 220.000 extra woningen bouwt die de regio heeft aangeboden om de woningcrisis op te lossen, zal het kabinet moeten investeren in een betere bereikbaarheid van het gebied. Dat betekent investeren in twee nieuwe spoorlijnen zodat Groningen goed aansluit op Amsterdam en Almelo, meldt een brede coalitie van belanghebbenden, meldt RTV Noord.

De oproep komt van een coalitie bestaande uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland. Het wordt ondersteund door NS, Bouwend Nederland, VNO NCW, Arriva, Aedes en verschillende noordelijke kennisinstituten.

De noordelijke coalitie wees erop dat de partijen die nu aan de formatietafel zitten – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – allemaal de nieuwe treinlijnen Lelylijn en Nederaksenlijn noemden in hun verkiezingsprogramma’s. Het is tijd om daad bij het woord te voegen en de lijnen aan het regeerakkoord toe te voegen.

Verbetering van het spoor naar Noord-Nederland is hard nodig, zegt NS-regiodirecteur Maarten Haverkamp tegen RTV Noord. “We steunen dan ook de oproep om te investeren in nieuwe en snellere spoorverbindingen zoals de Lelylijn”, zegt hij. Bouwend Nederland wees erop dat een betere verbinding met de rest van Nederland kan bijdragen aan de economische groei van het noorden.

D66-gedeputeerde Fleur Graper vertelde de omroep dat Noord-Nederland om een ​​investering van 9 miljard euro vraagt, maar dat dit makkelijk kan leiden tot een “bruto regionaal product” van 24 miljard euro.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?