Nieuwe restricties voor Amerikaanse reizigers weer een klap voor het Nederlandse toerisme

Image source - Pexels.com


Maandag heeft de Europese Unie nieuwe reisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit de Verenigde Staten, Israël en een aantal andere landen vanwege de verslechterende coronavirussituatie in deze landen. De reissector in Nederland is teleurgesteld in wat zeker meer gederfde inkomsten zullen zijn, maakte bekend op dezelfde dag dat de Nederlandse regering zei dat ze vanaf 1 oktober de meeste steunmaatregelen voor het coronavirus zou stopzetten.

De reisbeperkingen zijn van toepassing op de Verenigde Staten, Israël, Libanon, Montenegro, Noord-Macedonië en Kosovo. EU-lidstaten worden opgeroepen om strengere regels in te voeren voor reizigers uit deze landen, zoals verplichte quarantaine en testen bij aankomst. In theorie kunnen de lidstaten deze oproep negeren, maar geen van de landen heeft tijdens de stemming bezwaar gemaakt tegen de beperkingen, aldus NU.nl.

KLM reageert pas als officieel duidelijk is wat Nederland gaat doen. KLM heeft de afgelopen maanden haar netwerk naar de Verenigde Staten zorgvuldig opgebouwd. Een woordvoerder van KLM zei zondag tegen De Telegraaf dat nieuwe reisbeperkingen een “enorme stap” achteruit zouden zijn voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Barin, de koepelorganisatie van de Nederlandse luchtvaart, is ontzet over het EU-besluit, zegt woordvoerder Marnix Fruitema tegen De Telegraaf. “De politiek reageert niet adequaat, de reiziger is opnieuw het slachtoffer. Omdat elk Europees land zijn eigen regels kan stellen, kan er weer een lappendeken ontstaan. Keer op keer pleiten wij voor Europese harmonisatie en wederom negeert de EU die.” Volgens hem had de EU liever met de Amerikaanse regering overlegd en bilaterale afspraken gemaakt, zodat gevaccineerde reizigers overal welkom zijn.

De reisbeperkingen gingen in op dezelfde dag dat de Nederlandse regering aankondigde dat ze vanaf 1 oktober de meeste maatregelen ter ondersteuning van het coronavirus voor bedrijven stopzet. herstel”, aldus de verantwoordelijke ministers.

Meer beperkingen en minder reizigers zullen ook gevolgen hebben voor de luchthaven Schiphol. Schiphol Group boekte in de eerste helft van dit jaar een verlies van 158 miljoen euro. Het vliegverkeer trekt aan, maar het herstel is bescheiden, zei de groep, die ook Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport omvat, bij de presentatie van de cijfers vorige week. Nieuwe reisbeperkingen zullen dat herstel temperen.

Schiphol Group-topman Dick Benschop vertelde maandag aan RTL Z dat het bedrijf de overheid in de tweede helft van 2021 om meer steun heeft gevraagd. In de eerste helft van het jaar kreeg Schiphol Group via verschillende maatregelen 40 miljoen euro aan steun. “Niet dat we in de problemen komen, maar het is net die brug. Het helpt ons enorm, ook om de investeringen op peil te houden”, zegt hij tegen de omroep.

Ook de overkoepelende organisatie van reisbureaus ANVR ergerde zich aan het stopzetten van de ondersteuning. “De ondersteuning stopt vanwege het einde van de coronavirusmaatregelen, maar voor onze reissector blijven de maatregelen voor reizen buiten Europa van kracht. Het reisadvies moet worden aangepast zodat we in ieder geval ook reizen buiten Europa kunnen aanbieden. Dat is stil geweest anderhalf jaar”, zegt de organisatie tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?