Nieuwe covid-regels onhandelbaar zegt sportgroepen, horeca

Image source - Pexels.com


De aankondiging van het kabinet dat de toegangspasjes voor het coronavirus op meer plekken gebruikt gaan worden, leidde tot onvrede bij sportverenigingen en de horeca. De nieuwe regels zijn volgens hen onhandelbaar.

Voetbalvereniging KNVB en sportkoepel NOC*NSF riepen de Tweede Kamer op om het plan van het kabinet te verwerpen en sporten bij amateurverenigingen voor iedereen zonder coronavirustoegangspas toegankelijk te houden. Vanaf zaterdag moet iedereen van 18 jaar en ouder die een sportcomplex betreedt de QR-code tonen waaruit blijkt dat ze zijn ingeënt, hersteld van Covid-19 of negatief zijn getest op het coronavirus.

“De plannen van het kabinet voor het amateurvoetbal zijn praktisch niet uitvoerbaar”, aldus de KNVB. “Vrijwilligers zijn goud waard maar ook schaars. Waar haal je vrijwilligers die zeven dagen per week QR-codes checken voor alle sporters en bezoekers bij een accommodatie? Andere sectoren hebben professionals die bezoekers kunnen controleren bij de enige ingang. Wij hebben vrijwilligers die hetzelfde moeten doen op een heel open sportcomplex met vaak meerdere ingangen.”

De voetbalbond vroeg om begrip. “Het amateurvoetbal is meegegaan met alle coronamaatregelen, maar dit is net een stap te ver en kan niet worden afgedwongen. De termijn dat de maatregel komend weekend van kracht wordt, is totaal onhaalbaar. Krijgen verenigingen die deze stap niet op tijd kunnen zetten een goed? Het leidt allemaal tot grote onrust en legt een zware last op verenigingen, vrijwilligers en voetballers.”

De horeca wil dat het kabinet met extra coronasteun voor horeca komt. Dat de corona-toegangspas ook op terrassen verplicht wordt, is een andere harde klap voor horecaondernemers, zei horecavereniging KHN die sprak van ‘symboolpolitiek’.

KHN-voorzitter Rober Willemsen zei dat het kabinet niet kan onderbouwen waarom de verplichte QR-check nu ook op terrassen nodig is. “Onbegrijpelijk, want het heeft wel een grote financiële impact voor onze leden.”

Deze verplichting zou een aantal gasten uitsluiten van de horeca. En de cheque kost bedrijven extra personeel. Volgens de KHN gaat het in het lopende kwartaal straks om tientallen miljoenen euro’s aan meerkosten en mogelijk honderden miljoenen aan omzetderving.

Winkeliers vinden het prima dat mondkapjes in winkels opnieuw worden ingevoerd om het aantal besmettingen met het coronavirus te verminderen. Maar ze noemen de mogelijke introductie van toegangspassen voor het coronavirus in winkels ‘absurd en zinloos’. Het zal leiden tot discussies aan de winkeldeur, heeft geen draagvlak en wordt door geen enkel ander land toegepast, zei retailorganisatie INretail in reactie op de coronaviruspersconferentie van het kabinet.

INretail benadrukte dat winkels geen bron van besmetting zijn. De toegangspas voor het coronavirus is volgens de organisatie bedoeld voor plaatsen waar je 15 minuten of langer binnen 1,5 meter van andere mensen bent. Een winkelbezoek neemt doorgaans minder tijd in beslag. Voor het controleren van de toegangspas zijn ook tienduizenden extra medewerkers nodig die door de krapte op de arbeidsmarkt niet te vinden zijn, aldus de organisatie.

INretail wees er ook op dat toegangspassen door geen enkel Europees land vereist zijn om een ​​winkel binnen te gaan. “Na een experiment in sommige deelstaten concludeerde Duitsland dat het onwerkbaar is”, aldus de organisatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?