Nieuwe belastingregels “rampzalig” voor vastgoedbeleggers, particuliere verhuur


Nieuwe belastingregels die staatssecretaris Marnix van Rij (Belasting) dit jaar invoert, zijn “desastreus” voor vastgoedeigenaren in Nederland, zegt Jack de Vries van Vastgoed Belang, de vereniging van vastgoedbeleggers, tegen NRC. Woningen verhuren is opeens veel minder rendabel, wat grote gevolgen kan hebben voor de toch al krappe particuliere huurmarkt.

Belastingspecialist Luc van Dijk omschreef de ingrepen van Van Rij in Box 3 – het deel van het belastingstelsel waarin vermogen wordt belast – als “de treinramp die gaat gebeuren”. De overheid wil uiteindelijk iedereen eerlijk belasten op basis van de waardestijging van hun vermogen. Maar dat is ingewikkeld en duurt jaren. Van Rijk implementeert dus een tussenoplossing.

De Belastingdienst gaat er vanaf dit jaar vanuit dat mensen een vooraf bepaald rendement op hun investeringen en vermogen boeken. En dat is slecht voor vastgoedbeleggers. Hun rendementen waren de afgelopen jaren hoger dan normaal, en omdat de overheid uitging van een lager rendement, hoefden ze ook weinig belasting te betalen. Nu gaat de overheid hen belasten volgens een hoger rendement – 6,17 procent – terwijl de afkoeling op de huizenmarkt waarschijnlijk ook zal betekenen dat ze minder gaan verdienen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Ook heeft Van Rij twee belastingregelingen geschrapt die verhuurders handig vonden bij hun belastingaangifte. Bij een regeling konden sommige verhuurders de waarde van hun woning aanzienlijk verlagen, omdat een woning met huurders vaak minder waard is op de markt dan een leegstaande koopwoning. Dat voordeel van de “lege waarderatio” is bijna helemaal verdwenen, wat betekent dat verhuurders worden belast op hogere woningwaarden. De andere regeling maakte het mogelijk om de waarde van een hypotheek af te trekken van de waarde van de woning en alleen over het restant belasting te betalen. Ook dat voordeel valt weg.

Van Dijk noemde de maatregelen oneerlijk voor beleggers. Het laat investeerders met weinig opties om een ​​fatsoenlijk rendement op hun eigendom te krijgen. “Naast je geld investeren in onroerend goed in het buitenland.”

Volgens Jack de Vries van Vastgoed Belang overwegen veel beleggers om hun vastgoed te verkopen en in iets anders te investeren. “Er is grote onrust onder hen.”

Lees ook:  Shell boekt recordwinst van 42,3 miljard dollar in 2022

Eerder deze maand meldde woningplatform Pararius een forse daling van het aantal vrije huurwoningen in de vrije sector. “De vrije sector huurmarkt is erg krap, met slechts 8 procent van de totale woningvoorraad”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. En die krapte zal verder toenemen naarmate het verhuren van woningen steeds minder aantrekkelijk wordt.

Plaats een reactie