Nieuwe bedrijven kunnen niet aansluiten op het net in Limburg, Brabant; Onaanvaardbaar, zeggen provincies


Nieuwe bedrijven in Noord-Brabant en Limburg kunnen niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet van TenneT voor zowel de opwekking als de inkoop van elektriciteit, meldt minister Rob Jetten (Energie). In die provincies zit het net “bijna op maximale capaciteit”. Onaanvaardbaar, vinden de twee provincies. Ondernemers riepen het kabinet op het heft in handen te nemen en dit probleem op te lossen. Op dit moment zijn er geen gevolgen voor huishoudens, aldus de minister.

TenneT zoekt naar oplossingen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de stop zal duren. Jetten sprak van “zeer spijtig nieuws” met forse gevolgen.

Deze stop “kan onaanvaardbare gevolgen hebben voor de economie, de energietransitie en veel maatschappelijke opgaven in vrijwel heel Zuid-Nederland”, aldus de provincies Noord-Brabant en Limburg in een gezamenlijke reactie. Ze zeiden verrast te zijn door de aankondiging van Tennet en willen zo snel mogelijk een “actieplan voor meer en slimmere capaciteit op het elektriciteitsnet” ontwikkelen.

Lees ook:  Ondernemers verbijsterd door mogelijke nieuwe lockdown

“Het besluit van de netbeheerder is ongekend en onaanvaardbaar. De gevolgen voor zowel de energietransitie als de rest van de Limburgse samenleving zijn aanzienlijk”, zegt Limburgs gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels. “Ik roep dan ook alle betrokken partijen op om tot het uiterste te gaan en nieuwe wegen te verkennen om de effecten te voorkomen.” Noord-Brabant gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Juist nu we de afhankelijkheid van (buitenlands) gas willen verminderen, loopt de elektriciteitsinfrastructuur in een groot deel van Nederland tegen zijn limiet aan.”

De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg nam de laatste tijd “explosief” toe, mede door “de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en duurzaamheidsinitiatieven”, aldus TenneT. TenneT ontving de afgelopen maanden ruim 800 megawatt aan nieuwe aanvragen in Noord-Brabant en Limburg, aldus het bedrijf. Dat is ruim vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch.

TenneT gaat de komende tijd in gesprek met bedrijven die bereid zijn om ’tegen betaling de belasting van het net op piekmomenten te beperken’. Het bedrijf is al een onderzoek gestart naar het ruimtegebrek voor de elektriciteitsvoorziening en ook Tennet laat de verstopping aan de aanbodzijde onderzoeken. Deze onderzoeken moeten in december zijn afgerond.

Lees ook:  Nederlandse autoriteit doet ook onderzoek naar Google na klacht over datingapps

In beide provincies investeert TenneT de komende tien jaar circa 2 miljard euro in het elektriciteitsnet. De bestaande hoogspanningslijn tussen Geertruidenberg in Noord-Brabant en Maasbracht in Limburg krijgt een upgrade om meer elektriciteit te transporteren. Ook netbeheerder Enexis investeert in lokale vertakkingen van het net.

Het kabinet moet ‘maximaal regie’ nemen over de uitbreiding van het elektriciteitsnet, vinden ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. Uitbreiding van het elektriciteitsnet moet volgens hen een topprioriteit zijn. De capaciteitsproblemen baren ondernemers ‘die er alles aan doen om duurzamer te worden’ zeer zorgwekkend. “Dit zal grote gevolgen hebben voor de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelen”, voorspellen de ondernemersverenigingen. “Alle problemen komen nu samen.”

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn nu al in gesprek met de netbeheerders en de overheid. Ook hebben de belangenorganisaties voorstellen gedaan om de vergunningsprocedures voor de bouw van bijvoorbeeld nieuwe verdeelstations te versnellen. Netbeheerders als TenneT en Enexis geven aan dat deze procedures de versterking van het net vertragen. “We moeten nu alles uit de kast halen om te verduurzamen”, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Lees ook:  Volledig elektrische en plug-in hybride auto's winnen aan populariteit in NL

Plaats een reactie