Nieuw EU-quotum voor vrouwen in topposities meer ambitie dan Nederlandse


Het Europees Parlement keurde dinsdag een nieuw quotum voor vrouwen in topposities goed dat iets ambitieuzer is dan het al bestaande quotum in Nederland.

Vanaf 2026 moet 40 procent van de raden van commissarissen van grote Europese bedrijven uit vrouwen bestaan. Lukt dat niet, dan moeten zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur voor minimaal een derde uit vrouwen bestaan. Als bedrijven zich niet aan de quota houden, riskeren ze boetes of worden mannelijke afspraken geblokkeerd.

In het Nederlandse quotum, dat begin dit jaar in werking is getreden, staat dat een derde van de raden van commissarissen van grote bedrijven vrouw moet zijn. Het is de bedoeling dat de vrouwen in de raad van commissarissen, door hun rol bij het benoemen van bestuursleden, ook gaan zorgen voor meer vrouwen in de raden van bestuur.

Volgens NU.nl is dit jaar 38 procent van alle commissarissen van in Nederland genoteerde bedrijven vrouw, vorig jaar was dat nog 33 procent. Veel bedrijven halen het quotum echter nog niet.

Lees ook:  Treinsysteem in Noord-Nederland stilgelegd; Herstart waarschijnlijk vanaf 14.00 uur

Lara Wolters, PvdA’er in het Europees Parlement, is blij dat de quota er eindelijk zijn. Landen waar al quota gelden, zoals Nederland en België, laten volgens haar zien dat ze werken. Terwijl landen die geen quota hebben, zoals Polen en Luxemburg, de afgelopen jaren weinig vooruitgang hebben geboekt bij het krijgen van vrouwen in leidinggevende posities in het bedrijfsleven.

Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is tevreden. “Er zijn genoeg vrouwen gekwalificeerd voor topfuncties. Met deze wet zorgen we ervoor dat ook vrouwen die functies krijgen.”

Plaats een reactie