Niet veilig om meer gas te winnen in Groningen: Mijnbouwautoriteit

Image source - Pexels.com


Uit veiligheidsoogpunt is het “niet aan te raden” om de gaswinning in Groningen te vergroten. Het is dan ook “goed nieuws” dat er dit jaar een beperkte extra productie nodig is om tegenslagen op te vangen, stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een adviesrapport.

“De veiligheid van de Groningers is momenteel onvoldoende gegarandeerd”, aldus de toezichthouder. Dat komt ook doordat er de afgelopen jaren veel te weinig woningen zijn verstevigd. Duizenden huizen lopen het risico in te storten bij een grote aardbeving, en dat risico neemt toe naarmate er meer gas wordt gewonnen.

Juist vanwege de aardbevingsrisico’s wordt de gaswinning in Groningen afgebouwd, maar dat proces dreigt vertraging op te lopen. De belangrijkste reden is dat een stikstoffabriek in Zuidbroek, die buitenlands gas geschikt gaat maken voor Nederlandse verwarmingsketels en kooktoestellen, langer op zich laat wachten dan gepland.

Wekenlang vreesden de Groningers een verdubbeling van het toegestane winningsniveau dit jaar, van 3,9 naar 7,6 miljard kubieke meter. Vorige week maakte het kabinet echter bekend dat de gaswinning in de provincie niet veel omhoog hoeft. Mede door het milde weer van de afgelopen weken is er wellicht helemaal geen extra extractie nodig.

De daadwerkelijk benodigde winning is mede afhankelijk van de kabinetsbesluiten over het gebruik van de gasopslag in Gijpskerk. Deze beslissingen zullen ook grotendeels bepalen wanneer de gaswinning uit het Groningenveld volledig kan stoppen.

Grijpskerk wordt momenteel gebruikt voor hoogcalorisch gas. Dit type gas wordt onder meer in de industrie gebruikt. Door toevoeging van stikstof kan het worden omgezet in laagcalorisch of “Gronings” gas. Het kabinet wil deze opslaglocatie op termijn gebruiken voor laagcalorisch gas, maar moet nog beslissen wanneer.

Als Grijpskerk vanaf april dit jaar gevuld wordt met laagcalorisch gas, is er de komende maanden extra gaswinning nodig. Maar in het beste geval betekent het ook dat het Groningen-gasveld al in oktober volgend jaar volledig kan worden afgesloten. Als het kabinet wacht met de ombouw van het opslagterrein tot volgend jaar, dan is er dit jaar geen extra gaswinning nodig. Maar dan wordt de definitieve sluiting van het Groningenveld met een jaar uitgesteld.

De SodM ziet geen significante verschillen in de veiligheidsrisico’s tussen beide scenario’s en adviseerde staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw om de bewoners van het gaswinningsgebied nauw bij de keuze te betrekken. “Zo kan rekening worden gehouden met wat volgens de bewoners het meeste effect heeft op de gepercipieerde onzekerheid en veiligheid.”

De toezichthouder merkte ook op dat de oorlog in Oekraïne de impact op de gasmarkt voor extra onzekerheid in Groningen zorgt. Zo wil het kabinet geen toezeggingen doen over wanneer de gaskraan definitief wordt gesloten. De SodM adviseerde het kabinet hierover zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?