Niet duidelijk dat lockdown verlengd moet worden, zegt hoofd Veiligheidsraad

Image source - Pexels.com


Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsraad, is verheugd om te zien of het kabinet de huidige lockdown vrijdag gaat verlengen. Omdat niet duidelijk is dat het land nog vier weken volledig op slot moet, zei hij tegen de Gelderlander.

“Het Outbreak Management Team (OMT) zal met een overtuigend verhaal moeten komen over het effect. Dat kun je echt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, raken de ziekenhuizen binnen een of twee weken helemaal overbelast. ,,Ik zou zeggen: geef ondernemers, eigenlijk iedereen in de samenleving, meer lucht”, zegt Bruls tegen de regionale omroep.

Het vorige kabinet besloot op 18 december Nederland in lockdown te zetten vanwege de gezondheidszorg, aldus Bruls. “Al die maatregelen zijn genomen vanuit het voorzorgsprincipe, niet omdat de zorg toen al overlopen was. Uit voorzorg en om de aanjaagcampagne een kans te geven. Die is nu in volle gang. De meeste mensen hebben hun injectie gehad of hebben een afspraak ,” hij zei.

En drie en een halve week later zijn de ziekenhuizen niet overstroomd en zijn de IC’s niet vol. Als het OMT niet kan aantonen dat dit in de komende twee weken zal gebeuren, is er geen duidelijke reden om de lockdown te verlengen, aldus Bruls.

Het OMT brengt woensdag een nieuw advies uit aan het kabinet. Donderdag bespreken de betrokken ministers het. En dan gaat de Veiligheidsraad, die bestaat uit de burgemeesters die aan het hoofd staan ​​van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland, donderdagavond met de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers in gesprek over de maatregelen. Vrijdag wordt een persconferentie verwacht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?