Nederlandse wijnproductie in vijf jaar met 82% gestegen

Image source - Pexels.com


Door een toename van het aantal druiventelers wordt er steeds meer wijn op Nederlandse bodem geproduceerd. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat de wijnproductie de afgelopen vijf jaar met 82 procent is gestegen. In 2018 ging het bijvoorbeeld om 950.000 liter.

Hierdoor is het bij slijterijen en wijnspecialisten steeds vaker mogelijk om te kiezen voor een Hollandse Pino Noir of Riesling. Volgens Dik Beker van de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) heeft de wijn een goede internationale reputatie. “Maar er wordt te weinig geproduceerd om internationaal door te breken.”

“Naast groene vingers voor een goede teelt is microbiologische kennis belangrijk”, aldus Beker. “Een proces om van druif tot goede wijn te komen vereist zorgvuldigheid. Een klein foutje in het fermentatieproces maakt wijn ondrinkbaar.”

De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door de beschikbaarheid van grond nam het aantal druiventelers toen met 12 toe, een stijging van 300 procent. Volgens de Kamer van Koophandel heeft Gelderland met 46 de meeste druiventelers. Limburg volgt met 28. Utrecht (drie wijngaarden) en Groningen (twee) hebben de minste druiventeelt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?