Nederlandse werkgevers zorgen over personeelstekort, hogere werkdruk in 2023


Veel werkgevers maken zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge werkdruk, meldt uitkeringsinstantie UWV na onderzoek onder 2.000 werkgevers. Ruim 90 procent verwacht dat de hoge werkdruk volgend jaar aanhoudt of zelfs toeneemt.

Volgens het UWV hangt de hoge werkdruk samen met de krappe arbeidsmarkt. Tweederde van de werkgevers geeft aan met meer moeite vacatures in te vullen en ook de helft denkt dat dit probleem volgend jaar alleen maar groter wordt. Hierdoor valt een groot deel van het werk binnen bedrijven op het bord van het huidige personeel, waardoor de werkdruk toeneemt.

Ondanks het personeelstekort moeten veel werkgevers nog besluiten om hun horizon te verbreden voor het invullen van vacatures. Hoewel een derde van de bedrijven aangeeft mensen aan te nemen die niet aan alle kwalificaties voldoen, doet de helft dat nog niet. “Werkgevers zijn in deze tijd druk bezig met misschien wel het overeind houden van hun bedrijf of andere zaken. Maar werkgevers moeten zich bewust zijn van het potentieel dat er nog is bij mensen die niet 100 procent passen bij de vacature”, zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Menno Wester.

Lees ook:  Vandaag gaat de nieuwe landelijke NS-dienstregeling in; Flevolandroute gaat eindelijk weer open

Naast het personeelstekort maken werkgevers zich zorgen over de hoge energieprijzen en kosten van grondstoffen. Ruim 80 procent verwacht hierdoor volgend jaar problemen. Bijna de helft van de werkgevers ziet de prijsstijgingen als een groot probleem.

Plaats een reactie