Nederlandse universiteiten willen aantal internationale studenten beperken

Image source - Pexels.com


Universiteiten vragen om “extra instrumenten” om het aantal internationale studenten te beperken. Hoewel ze internationaal talent “essentieel” noemen, zegt Pieter Duisenberg van de Nederlandse Universiteiten (UNL) dat de groei van het aantal inschrijvingen in sommige opleidingen te fors is “om de kwaliteit van het onderwijs hoog te houden en de werkdruk beheersbaar te maken”.

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) zegt ook dat hij vindt dat de instroom van internationale studenten “beheersbaar moet zijn”. Hij bespreekt dit woensdag met de Tweede Kamer. Dijkgraaf benadrukte in zijn reactie dat internationale studenten “waarde kunnen toevoegen aan het Nederlandse onderwijs”.

Uit maandag gepubliceerde cijfers blijkt dat het totaal aantal studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen naar een nieuw record is gestegen. Aan universiteiten staan ​​nu 340,36 studenten ingeschreven, 4 procent meer dan vorig jaar. Bij hogescholen groeide het aantal ingeschreven studenten met 0,4 procent tot 492.519. De instroom van nieuwe studenten is lager dan in studiejaar 2020-2021, toen uitzonderlijk veel mensen begonnen te studeren, mede door de coronacrisis.

UNL ziet niet alleen voordelen in het feit dat de cursussen zo populair zijn. “De rijksbijdrage per student daalt al decennia en de werkdruk onder medewerkers blijft stijgen”, staat er. Het aantal internationale studenten steeg tot bijna 800.000, ruim 13 procent meer dan een jaar eerder.

De universiteiten willen de mogelijkheid hebben om een ​​aantal beperkingen in te voeren op het Engelstalige traject van specifieke opleidingen. Of om per opleiding een maximum in te voeren voor het aantal studenten van buiten de Europese Economische Ruimte. Dat omvat alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Een ‘noodgrens’, een soort noodrem als het aantal aanmeldingen te snel toeneemt, zou volgens UNL ook helpen.

De hogescholen zien vooral dat de instroom weer op het niveau van voor de coronacrisis is. “Corona heeft een groot effect gehad op de instroom van studenten in het hbo. Dat effect lijkt zich nu uit te werken”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. Dit studiejaar hebben zich 17 procent minder HAVO-studenten ingeschreven voor een bacheloropleiding dan in het voorgaande studiejaar.

Bij de opleidingen verpleegkunde was de daling veel kleiner. Ze trokken slechts 1,3 procent minder studenten aan. Dat is positief voor de sector, die al jaren kampt met personeelstekorten en moeilijke jaren heeft door corona.

De hogescholen vrezen dat een deel van de studenten hun studie zal uitstellen om maximaal te profiteren van een heringevoerde basisbeurs. Limmen raadt dat af. “De samenleving is wanhopig op zoek naar goed opgeleide mensen. In alle sectoren zien we een grote krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de zorg, het onderwijs en de techniek.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?