Nederlandse toezichthouder slaat Apple opnieuw forse boete voor betalingsverwerking

Image source - Pexels.com


De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de boete voor Apple verhoogd naar 25 miljoen euro. De ACM heeft Apple een deadline opgelegd vanwege onredelijke voorwaarden voor dating-apps en de betalingssystemen die ze gebruiken, maar tot op heden heeft het techbedrijf geweigerd met nieuwe voorstellen te komen om aan de eisen van de toezichthouder te voldoen.

De ACM zei de houding van Apple te betreuren, “zeker omdat de eisen van de ACM een eerste rechterlijke toetsing hebben doorstaan.” “Hun ‘oplossingen’ blijven te veel drempels opwerpen voor aanbieders van datingapps die hun eigen betaalsysteem willen gebruiken”, aldus de ACM.

Apple wil dat de datingapps een gloednieuwe app gebruiken als ze een alternatief betalingssysteem willen gebruiken. Vorig jaar eiste de ACM dat Apple naast het eigen betaalsysteem van Apple ook andere betaalmethoden toestaat voor dating-apps als Tinder, Lexa, Bumble en Happen. De deadline hiervoor was in januari. Apple zei dat het de regels zou aanpassen om te voldoen aan de eisen van de ACM, ook al ging de technologiegroep in beroep tegen de uitspraak.

Volgens de ACM waren de wijzigingen onvoldoende. De toezichthouder legde Apple een boete van 5 miljoen euro per week op voor het niet naleven van de regels. De boete kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro. Apple zit momenteel op de helft van dat bedrag.

Apple ligt al enige tijd onder vuur in meerdere landen vanwege zijn App Store-beleid. Het gaat vooral om de commissie van 15 tot 30 procent van het bedrijf en de eis dat apps gebruik maken van het betalingssysteem van Apple. De uitspraak van de ACM geldt alleen voor datingapps omdat zij een klacht hebben ingediend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?