Nederlandse toezichthouder legt Samsung een boete op van 39 miljoen euro. voor het oppompen van tv-prijzen

Image source - Pexels.com


Elektronica- en techconcern Samsung kreeg van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete van ruim 39 miljoen euro. Volgens de toezichthouder maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf zich schuldig aan het beïnvloeden van de prijzen die winkels rekenden voor Samsung-televisies tussen 2013 en 2018, waardoor klanten meer gingen betalen. Samsung speurde stelselmatig het online aanbod van zijn tv’s af en zette webwinkels onder druk om prijzen te verhogen, wat volgens de ACM niet mag.

De ACM stuitte tijdens haar onderzoek op ongeoorloofde praktijken van Samsung bij zeven winkeliers die de televisies van het merk in hun webshop aanboden. Als de verkoopprijzen lager waren dan Samsung wilde, stuurde het bedrijf de verkopers berichten dat de prijs omhoog moest. Medewerkers presenteerden dit als advies, maar volgens de marktautoriteit waren het helemaal geen vrijblijvende berichten. Daarnaast greep Samsung ook in toen retailers klaagden over concurrenten die de tv’s van het merk voor minder verkochten. De ACM leidde uit WhatsApp- en e-mailverkeer af dat Samsung die winkeliers vervolgens aansprak op te lage prijzen.

Winkeliers moeten hun prijzen kunnen bepalen, benadrukte de ACM, maar dat was hier duidelijk niet het geval. “Het gedrag van Samsung verstoorde de concurrentie op retailniveau en leidde tot hogere prijzen voor consumenten”, zegt CEO Martijn Snoep. Het bedrijf informeerde retailers heen en weer, zodat ze wisten dat ze de prijs voor Samsung-tv’s konden verhogen zonder zichzelf uit de markt te prijzen. Door te snelle prijsdalingen voor flatscreens tegen te gaan, beschermde Samsung zijn eigen marges en die van retailers.

Samsung zei in een schriftelijke reactie teleurgesteld te zijn over het besluit van de ACM en kondigde juridische stappen aan om de boete aan te vechten. Het bedrijf is van mening dat haar Benelux-dochter aan alle mededingingsregels heeft voldaan. Een woordvoerder wil verder niet op de zaak ingaan.

De ACM ontdekte de verboden handelspraktijken via klachten van winkeliers. De toezichthouder besloot de winkeliers die meewerkten aan prijsbeïnvloeding niet te beboeten. Als ‘spin in het web’ heeft Samsung de afstemming van verkoopprijzen sterk gestuurd, legt een woordvoerder uit. “Maar het laat wel zien dat retailers voorzichtig moeten zijn, dat ze ook ergens nee tegen kunnen zeggen.” De ACM heeft geen aanwijzingen dat Samsung nog prijsafspraken maakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?