Nederlandse toezichthouder beschuldigt Apple van het overtreden van concurrentieregels met in-app aankopen


Apple heeft waarschijnlijk van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de opdracht gekregen om wijzigingen aan te brengen in haar beleid ten aanzien van apps die worden gedistribueerd door het App Store-platform van de Amerikaanse techgigant. Het Amerikaanse bedrijf verplicht softwareontwikkelaars om het in-app-betalingssysteem van Apple te gebruiken in strijd met de concurrentieregels, en kreeg zijn beleid te horen, vertelden bronnen dicht bij de zaak aan het persbureau Reuters.

Volgens de bronnen heeft Apple de rechtbank Rotterdam gevraagd om de publicatie van de ACM-uitspraak te blokkeren terwijl het probeert in beroep te gaan tegen de beslissing.

Een woordvoerder van de ACM wil niet op de zaak ingaan. De rechtbank heeft geen uitspraak gedaan over de bekendmaking van het ACM-besluit.

Apple ligt al geruime tijd onder vuur over zijn betalingsbeleid met betrekking tot de App Store. Bedrijven klagen over de eis van Apple dat app-ontwikkelaars alleen het betalingssysteem van Apple gebruiken, met commissies tussen 15 en 30 procent.

Lees ook:  Treinen naar Schiphol hebben de hele dag te maken met vertragingen, annuleringen

De Nederlandse waakhond startte in 2019 een onderzoek om vast te stellen of Apple zich schuldig maakt aan misbruik van haar dominante marktpositie. De ACM heeft later de reikwijdte van het onderzoek verkleind. De toezichthouder richtte zich vooral op apps voor de datingmarkt. Match Group, het moederbedrijf van de populaire app Tinder, is een van de klagers. De regels van Apple verhinderen dat het bedrijf rechtstreeks met zijn klanten communiceert over betalingen.

Volgens Reuters heeft de ACM het Amerikaanse technologieconglomeraat vorige maand op de hoogte gebracht van haar besluit. Daarmee is de ACM de eerste toezichthouder die constateert dat het bedrijf misbruik maakt van zijn marktpositie met zijn App Store, hoewel Apple in meerdere landen is aangeklaagd. De ACM legde Apple geen boete op, maar eiste wel aanpassingen aan het in-app betalingssysteem, aldus de bronnen.

Een Apple-woordvoerder was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft de rechtbank in Rotterdam blijkbaar verzocht de publicatie van de uitspraak te blokkeren. Het is niet bekend wanneer een uitspraak volgt. De procedure staat niet open voor de pers of het publiek.

Lees ook:  Gedragscode voor snelle boodschappenbezorgers om relaties met buurten te verbeteren

Plaats een reactie