Nederlandse supermarkten zetten zich in voor verbetering van arbeidsomstandigheden in Italiaanse tomatenteelt

Image source - Pexels.com


Er zijn ernstige mensenrechtenschendingen in de tomatenteelt in Italië. Er is veel mis met de productie van tomaten in blik, die ook volop verkrijgbaar zijn in de Nederlandse winkels. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV en supermarktvertegenwoordiger CBL, waarvan de resultaten donderdag bekend zijn gemaakt. Eerder bracht internationaal onderzoek ook misstanden in de tomatenteelt in Italië aan het licht.

Met name seizoensarbeiders worden uitgebuit in de Italiaanse tomatenteelt. Het gaat vooral om arbeidsmigranten die te maken hebben met dwangarbeid, mensenhandel en uitbuiting door criminele organisaties. Ook de leefomstandigheden zijn volgens het rapport ver onder de maat. De accommodaties waar de arbeiders verblijven zijn arm, onveilig en onhygiënisch. De shelter bestaat vaak uit een tent of gewoon een plastic zeil. Stromend water of elektriciteit is slechts in enkele gevallen beschikbaar.

Tomatenplukkers werken 8 tot 12 uur aaneengesloten zonder pauze. Ook moeten deze medewerkers 50 procent van hun dagloon afstaan ​​aan de organisatie die hen aan het werk zet. Hun loon ligt om te beginnen ver onder het minimumloon. Het ontbreken van schriftelijke afspraken maakt het volgens de onderzoekers ook uitdagender om werkgevers te beschuldigen van uitbuiting.

FNV en CBL willen de arbeidsomstandigheden in de Italiaanse tomatenteelt verbeteren. Ook zoeken zij samenwerking met andere partijen zoals overheden, maatschappelijke organisaties en vakbonden. Ook samenwerking met fabrikanten en A-merken is essentieel om maatregelen te kunnen nemen. Ook supermarkten stellen dit jaar individuele actieplannen op.

In Italië worden jaarlijks maar liefst 5 miljoen tomaten geoogst. Bijna 5 procent van de Italiaanse tomaten in blik is bestemd voor de Nederlandse markt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?