Nederlandse studenten aarzelen nog om naar het buitenland te gaan

Image source - Pexels.com


Terwijl komend studiejaar in het hoger onderwijs er wat pre-pandemisch normaal uitziet, met open collegezalen en geen social distancing, aarzelen studenten met studieplannen in het buitenland nog steeds om zich te committeren. Tweederde van deze studenten stelde hun plannen in het buitenland uit, annuleerde of verkortte hun plannen in het buitenland vanwege de aanhoudende onzekerheid over hoe de coronaviruspandemie zich de komende maanden zal ontwikkelen, meldt Trouw op basis van onderzoek van Nuffic, een organisatie voor internationalisering van het onderwijs.

De Nuffic heeft nog geen harde cijfers over hoeveel studenten dit semester naar het buitenland gaan. Maar het is duidelijk dat de onzekerheden rond reisbeperkingen zorgen voor aarzeling, zegt de organisatie tegen Trouw.

Ook de internationale kantoren van universiteiten, die stage- en uitwisselingsprogramma’s in het buitenland goedkeuren, merken deze aarzeling. “Aan de ene kant zullen studenten terughoudend zijn omdat reizen veel onzekerheden met zich meebrengt”, zegt een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam tegen Trouw. “Maar het gebied waar ze terecht kunnen is ook kleiner.” De Hanzehogeschool Groningen adviseerde studenten zelfs om binnen Europa te blijven. “Dan ben je flexibeler. Er is minder kans op afzegging”, zegt de universiteit tegen de krant.

Volgens de Nuffic koos bijna een kwart van de 799 ondervraagde studenten een andere bestemming voor een studie in het buitenland, meestal binnen de Europese Unie. Slechts een tiende zei dat ze ervoor kozen om dichter bij huis te blijven. Bijna de helft zei dat ze geen andere keuze hadden – de onderwijsinstelling besloot hen binnen de EU-grenzen te houden.

“Het is echt jammer voor studenten”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten VSNU tegen Trouw. Tijdens hun studie in het buitenland leren studenten zichzelf kennen en leren ze samenwerken met andere culturen. Belangrijke lessen om te leren en ooit bruikbaar op de arbeidsmarkt, aldus de VSNU. Ook voor Nederland heeft het een toegevoegde waarde. “De studenten zijn het gezicht van Nederland in het buitenland.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?